• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

APSalut

APSalut: El butlletí científic d'UDACEBA

  • Qui som
  • Comitè editorial
  • Contacte
  • Subscriu-te
  • twitter
  • youtube
  • Temes Clínics
  • Salut Comunitària
  • Recerca i Coneixement
  • TICs en salut
  • Casos Clínics
  • Gestió i Qualitat
  • Docència
  • Ètica i Humanitats

Recomanacions pràctiques per als pacients amb MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica)

Autora: Mireia Martínez. Infermera i tutora d’infermeria familiar i comunitària. EAP Sardenya

 

Aquesta és una guia perquè els professionals sanitaris puguin oferir als seus pacients diagnosticats de MPOC, tota una sèrie de mesures per un millor control de la seva malaltia,  alleugerar el seu ofec, prevenir l’empitjorament  de la seva malaltia, i millorar la seva qualitat de vida.

La Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica, MPOC, és una malaltia que es caracteritza per una dificultat del pas de l’aire pels bronquis que provoca habitualment els següents símptomes: ofec (dispnea) al caminar o a l’augmentar l’activitat, que normalment empitjora amb l’edat, tos i expectoració.

De vegades també s’anomena aquesta malaltia bronquitis crònica o emfisema pulmonar.

El diagnòstic de MPOC, es realitza mitjançant l’interrogatori a consulta sobre aquests aspectes: consum de tabac, dispnea (ofec), tos (sobretot pel mati), i l’expectoració. Finalment, per confirmar el diagnòstic es realitzarà una espirometria forçada (prova de bufar).

A continuació proposem tota una sèrie de consells pràctics pel tractament de la MPOC:

  1. DEIXAR DE FUMAR

Aquesta és una de les millors decisions que pot prendre. Els beneficis d’abandonar el tabac són immediats i es poden apreciar des de les primeres hores.

  1. BEGUDES ALCOHÒLIQUES

Beure alcohol en excés és perjudicial pels pulmons, ja que redueix les defenses i empitjora la funció respiratòria. Sempre que no li hagin contraindicat pot prendre un got de vi o una cervesa durant els àpats però caldria evitar prendre alcohol a la nit.

  1. VACUNES

Vacunar-se anualment contra la grip és de gran importància. La grip és una infecció que afecta l’aparell respiratori  i pot ser molt greu en persones que presenten una major sensibilitat de les vies aèries.
La pneumònia (infecció que afecta als pulmons), pot empitjorar la malaltia respiratòria, per aquest motiu és important l’administració de la vacuna antineumocòccia cada 5 anys, si ja té més de 65 anys.

  1. MEDICAMENTS (INHALADORS “SPRAYS”)

És important que conegui perquè serveix cada medicament inhalat (spray) que pren i com s’ha d’aplicar.
Broncodilatadors: Augmenten el diàmetre dels bronquis quan aquests s’han fet més estrets. Existeixen dos tipus:

  • D’acció curta: tenen  una durada d’entre 4-6 hores.
  • D’acció prolongada: amb una durada de 12 hores.

Anticolinèrgics: Actuen com a broncodilatadors.

Antiinflamatoris

Corticoides: Actuen desinflamant la mucosa bronquial. Amb aquest tipus de medicament no es notarà el seu efecte fins passats varis dies i tenen una durada de 12 hores.

– En quin ordre s’han de prendre els inhaladors?
La recomanació és prendre sempre en primer lloc els inhaladors que tenen un efecte broncodilatador i després els que tenen un efecte antiinflamatori.

– Quan?
Es recomana prendre els inhaladors conjuntament amb els àpats: abans d’esmorzar, abans o després de dinar i abans o després de sopar.

– Recomanacions després d’haver pres els inhaladors
Sempre hauria de fer un glopeig amb aigua (sense empassar l’aigua) després de prendre els inhaladors per tal que no provoquin candidiasi (fongs) a la boca.

– Com administrar-se els inhaladors
És molt important l’administració correcte dels inhaladors per tal que tinguin el major efecte possible.

A continuació mostrem quina és la millor manera de prendre la medicació


Existeixen diferents tipus d’inhaladors de pols seca. En aquest cas, mostrarem la correcta administració d’un d’ells:


Medicaments: pastilles

“Cortisona”: Aquest medicament actua desinflamant la mucosa dels bronquis. És important prendre la dosi que ha prescrit el metge, i també que es redueixi de manera gradual, seguint les instruccions del professional sanitari.

Antibiòtics: Actua sobre les infeccions respiratòries causades per les bactèries.

Diürètics: La seva funció és eliminar líquid, quan es produeix una sobrecàrrega en el cor i/o edemes (inflamació) dels peus.

RECOMANACIONS

MANTENIMENT DEL PES

És important realitzar una dieta equilibrada, per tal de mantenir un pes adequat.
Realitzar àpats lleugers i freqüents (4-5 àpats/dia).
Evitar les digestions pesades, els aliments flatulents i la ingesta excessiva d’hidrats de carboni (arròs, pa, llegums,..).
Evitar l’estrenyiment.
Si es pren “cortisona”, és important reforçar la dosi de calci a la dieta (llet, formatges, iogurts…)
Es recomana la ingesta diària d’almenys 1’5 l d’aigua al dia, per tal de fluïdificar les secrecions.

FISIOTERÀPIA RESPIRATÒRIA

Per tal d’alleugerar la dispnea (ofec), proposem una sèrie d’exercicis que es poden fer a casa:

En primer lloc, es convenient realitzar uns exercicis per tal de relaxar-se. Aquest exercici es realitza completament estirat, però es pot posar els coixins que necessiti al cap per incorporar-se.


Estirat, amb les mans completament relaxades sobre l’abdomen. Agafar aire amb tranquil·litat pel nas, inflant al mateix temps l’abdomen i mantenir l’aire 1 o 2 segons. A continuació treure l’aire lentament per la boca.


Continuar estirat, però ara les mans han de col·locar-se a les últimes costelles, a prop de la cintura. Agafar aire amb tranquil·litat pel nas i mantenir l’aire 1 o 2 segons. Treure l’aire per la boca lentament fins que no en quedi més.

Exercicis en posició asseguda

Aquests exercicis s’han de realitzar assentat en una cadira, amb l’esquena recte i les cames lleugerament separades.


Posar les mans sobre els genolls creuant-les. Agafar aire pel nas i al mateix temps, pujar els braços formant una “V”. Deixar anar l’aire per la boca i baixar lentament els braços fins a tornar a posar les mans creuades sobre els genolls.


A continuació, posar la mà dreta sobre l’espatlla dreta, doblant el colze. Mentre es treu l’aire per la boca, baixar fins a tocar el colze sobre el genoll esquerre. Al mateix temps que s’agafa aire pel nas, pujar el colze cap amunt i endarrere. Repetir l’exercici alternant els dos braços.

Una manera eficaç de netejar les vies respiratòries és amb la tos. Per què aquesta sigui eficaç cal agafar aire profundament i bufar fort en un o dos cops de tos.
La tos repetitiva, no és eficaç i produeix molt cansament.

EXERCICI FÍSIC

És de gran importància realitzar algun tipus d’exercici físic durant el dia. Ja sigui caminar a l’exterior o pel passadís del propi domicili.
Quantes més hores passi assegut, més difícil li serà moure’s.
Pujar escales és una activitat que pot millorar la capacitat respiratòria. Proposem una manera de pujar escales, per tal que es cansi menys i no empitjori la dispnea.

Posar-se davant del primer esglaó i agafar aire pel nas. Pujar els esglaons que es pugui (1, 2 o 3) bufant lentament. Parar i agafar aire pel nas. Continuar pujant i bufant (1, 2 o 3 esglaons).

SIGNES D’ALARMA PER UNA POSSIBLE DESCOMPENSACIÓ DE LA MPOC

En ocasions, per una infecció respiratòria o per altres motius, l’aparell respiratori es pot descompensar.

Proporcionem tota una sèrie de signes que ajudaran a identificar si està en una situació de descompensació o no. També suggerim determinades mesures per millorar aquests signes d’alarma, que es poden aplicar al mateix domicili, abans de consultar amb un professional sanitari.

1. Augment de la dispnea (ofec).
En aquest cas pot prendre l’inhalador de rescat, i quedar-se a casa tranquil, descansant assegut lleugerament inclinat cap endavant. Moure’s més lentament, perquè d’aquesta manera s’aconsegueixi estalviar energia.
Si porta oxigen a casa, se’l pot aplicar tot el dia, però sense augmentar-ho i realitzar els exercicis de fisioteràpia respiratòria.

2. Augment de les secrecions, canvi de color d’aquestes (de color blanc/groguenc a verdós), canvi substancial en la consistència dels mocs i/o impossibilitat d’expectorar.
Augmentar la ingesta d’aigua, expectorar i valorar si té febre (superior a 38ºC).

3. Edema (inflamació) als peus.
Hauria de disminuir la ingesta de líquids, elevar els peus, i valorar si hi ha canvi de coloració de les cames.

4. Aparició de dolor, sobretot a nivell de les costelles.
Si aplicant aquestes mesures, no aconsegueix millorar qualsevol dels signes d’alarma, hauria de consultar amb un professional sanitari.

Citació
Autors: Martínez, Mireia
Títol article: Recomanacions pràctiques pels pacients amb MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica)
Revista: APSalut. Volum 2. Número 1. Article 23
Data: 23 de desembre de 2013

Barra lateral primària

Editorial

Butlletí APSalut, 10 anys

Autor: Albert Casasa Plana. Metge de família EAP Sardenya i Cap d’Estudis UDACEBA El desembre del … [+] about Butlletí APSalut, 10 anys

Totes les EDITORIALS

Entrevistes La Descoberta

LA desCOBERTA. Entrevista a Jaume Sellarès

Laura Aranalde. Comunicació en Salut “Els professionals sanitaris funcionen molt bé quan els delegues una responsabilitat i funcionen malament quan els fas treballar per reglament. Perquè és avorrit i no és creatiu. El més creatiu és agafar una persona que saps que és un bon professional i dir-li: tu que hi entens et responsabilitzes d’aquests […]

Totes les ENTREVISTES

Footer

Qui som

Normes de Publicació

Contacte

Administra les Cookies

Números Publicats

Recull Anual

Política de privadesa

Política de Cookies

Copyright © 2023 · Genesis Sample on Genesis Framework · WordPress · Entra

0 shares