El que fa pocs anys era quelcom impensable, avui significa un camp immens per córrer: ser metge a la xarxa, és a dir, estar connectat permanentment amb companys i pacients, mantenir-se al dia de les darreres publicacions, estar actiu en espais professionals online del tipus webbloc, comunitat virtual o xarxa social, gestionar documents al núvol… tot això afegit, òbviament a la consulta diària, a les rotacions (si ets resident), a les activitats docents (si ets tutor)…
Aquest article vol ser una guia ràpida per aprendre a ser un bon metge a la xarxa. Els grans protagonistes d’aquesta gesta són els webs 2.0: pàgines on el flux de la informació depèn dels usuaris que hi accedeixen i que participen contínuament en la seva construcció. En l’àmbit de la salut els web 2.0 ens ofereixen grans avantatges com són la formació continuada, l’actualització mèdica diària i la comunicació amb altres professionals i pacients.
El Facebook va ser la primera xarxa social. Podem ser-ne usuaris amb un perfil personal/professional, pàgina o grup. Sol·licitant amistat a altres usuaris coneguts o afins, o seguint a grups o a pàgines d’interès, el nostre Mur s’actualitzarà amb les darreres publicacions de tots ells, podent interactuar també amb tots en qualsevol moment. Encara que de vegades resulti difícil trobar usuaris anàlegs, hi ha alguns trucs. Per exemple, si activem l’opció “Interessos” i introduïm la nostra àrea de treball, el mateix web ens proporciona suggeriments d’amistat diàries basades en aquesta informació, facilitant-nos així el seguiment de determinats perfils. Com a desavantatge, val a dir que té un cercador poc potent i amb opcions limitades. D’altra banda hi predominen els perfils més personals que els professionals.
El Twitter també lidera els webs 2.0 des de fa anys. S’hi accedeix únicament a través del perfil personal o professional, i compta amb un cercador molt potent que ens ofereix moltes opcions per trobar els nostres interessos, àrees de treball, companys i perfils afins… També ens ofereix suggeriments per fer “follow” (seguir) altres perfils d’acord amb els usuaris que ja seguim.
Sempre que utilitzem un perfil professional és convenient identificar-se amb el nom real i una fotografia senzilla i actual. És molt recomanable indicar la nostra professió i lloc de treball en la descripció del perfil. També és interessant esmenar que allò que publiquem a la xarxa correspon a les nostres opinions i punts de vista personals, ja que així podem estalviar-nos possibles mal de caps.
Una bona opció per mantenir actualitzats ambdós perfils de Twitter i Facebook, és vincular-los mútuament. D’aquesta manera tot allò que publiquem a una xarxa es publicarà automàticament a l’altra.
Les persones actives en recerca i investigació han de prendre nota de Research Gate, la xarxa social que permet afegir al nostre perfil totes les nostres publicacions científiques i mantenir-nos actius en les xarxes de recerca. Segons els articles publicats, la repercussió d’aquests i el número de seguidors, s’estableix una xifra tipus “factor d’impacte” professional del perfil.
Si tenim vàries xarxes socials i ens resulta complicat actualitzar-les totes, podem servir-nos d’un gestor de xarxes. Un bon exemple és el HootSuite. Ens permet afegir fins a sis xarxes socials diferents i, a través d’un únic accés, podem visualitzar en una única pantalla les actualitzacions de totes elles i programar les nostres publicacions.
Els blocs sanitaris són una altra opció interessant a tenir en compte. Basat en un àmbit temàtic concret i a mode de diari, un bloc permet la publicació periòdica de textos i articles, així com la recollida d’opinions de les persones que ens llegeixen. Tots podem crear el nostre propi espai utilitzant alguns dels nombrosos gestors que existeixen. Blogger és una opció accesible i fácil d’utilitzar. Com més sovint actualitzem el bloc més interès generarà. Hi ha molts blocs sanitaris que val la pena tenir presents, com per exemple El Supositorio, Primum non nocere, La consulta del Dr. Casado, El rincón de Sisifo, Sano y salvo i Rincón docente de medicina de familia. Us animem també a fer una ullada al nou bloc de Residentes UDACEBA, estrenat recentment de manera senzilla i humil però amb aspiracions d’arribar a situar-se entre un dels més visitats en aquest àmbit.
Si som seguidors de molts blocs, també existeixen gestors que els unifiquen en una única pantalla i ens faciliten el seu seguiment. Entre ells, en destaquem Feedly.
Aquesta llista d’opcions online podria ser inacabable, així que, per ara, ho deixarem aquí. Us animem a seguir aquests consells i sobretot, no deixeu de ser metges en xarxa.
Citació
Autores: Jiménez Muñoz, Beatriz; Rovira Marcelino, Gemma
Títol article: Ser metge a la xarxa: web 2.0 i identitat professional online
Revista: APSalut. Volum 2. Número 1. Article 27
Data: 29 de desembre de 2013