Autors: Albert Casasa, Cap d’Estudis UDACEBA. Laura Aranalde, Comunicació en Salut
Anàlisi del benefici que aporta a la Unitat Docent promoure el coneixement científic i professional mitjançant l’assistència a congressos, més enllà de l’experiència i valoració personals de residents i tutors.
Una vegada finalitzat el 38è Congrés de la semFYC era un bon moment per conèixer la valoració dels residents i tutors de la comunitat docent sobre la seva participació al certamen. Amb les xifres ja publicades sobre l’elevada participació dels nostres professionals, vam decidir fer una enquesta per analitzar el que representa l’assistència i la implicació en primera persona en un dels principals congressos estatals sobre l’Atenció Primària.
OBJECTIUS PRINCIPALS DE L’ENQUESTA
- Valoració de l’experiència personal d’assistir i/o participar al congrés.
- Posar en valor aspectes positius i negatius del certamen, fet que permet conèixer el grau de reflexió i la capacitat crítica dels professionals del sector.
- Quantificar mitjançant una valoració qualitativa la repercussió que obté la unitat docent UDACEBA facilitant l’assistència dels seus professionals a congressos.
METODOLOGIA
Breu enquesta online de 4 preguntes, dues de les quals requerien resposta escrita, i les altres dues puntuació numèrica.
L’enquesta s’ha difós entre tota la comunitat docent i l’han contestada 17 persones.
RESULTATS
Què significa per tu poder anar al Congrés?
- UN ESPAI DE CONNEXIÓ. Majoritàriament els professionals valoren molt positivament el congrés com a punt de retrobament i de xarxa amb companys de la professió d’altres comunitats autònomes. Poder relacionar-se, compartir i aprendre, passant-ho bé en un espai diferent.
- UNA APOSTA PER LA FORMACIÓ I L’ACTUALITZACIÓ DE CONEIXEMENTS. Poder conèixer les darreres novetats en aspectes clínics i eines útils a la consulta, actualitzar coneixements i formar-se a tots nivells, personal i professionalment. Aquest és el segon ítem més ben valorat.
- UNA OPORTUNITAT: sortir de l’entorn de treball habitual per assistir al congrés es valora com una bona oportunitat, una molt bona experiència i sovint també un privilegi.
Què valores més positivament del Congrés?
- ÉS UN ESTÍMUL PROFESSIONAL. Assistir al congrés representa per als professionals una manera d’incentivar el seu interès per millorar professionalment. Poder aprendre en un ambient distès de companys de professió, tenir l’oportunitat de presentar treballs realitzats, i actualitzar coneixements són factors que incideixen directament en l’interès i la motivació personals.
- POCA COSA. Contràriament, també hi ha qui pensa que hi van haver molt poques ponències interessants i que l’aprofitament del curs seria escàs.
Si bé les percepcions són múltiples, l’actitud i la predisposició és essencial per extreure’n el màxim benefici, personal i professional.
Què milloraries?
- IMPOSSIBILITAT DE SEGUIR TOTES LES ACTIVITATS. Ponències, activitats i tallers es combinen i solapen en horaris durant els dos dies de congrés. No és viable seguir totes les activitats de més d’un itinerari temàtic. Potser caldria buscar la manera per poder veure posteriorment la resta de ponències a les quals no s’ha pogut assistir.
- LIMITACIÓ EN LES TEMÀTIQUES I AFORAMENT DELS TALLERS. Majoritàriament els participants coincideixen que els temes dels tallers eren poc innovadors i que la capacitat de les sales va acabar sent un factor limitant, deixant fora una part d’assistents interessats.
FORMACIÓ. Valora els continguts i la informació rebuda (essent 4 la valoració més alta i 0 la més baixa)
- El 39,4% de les respostes valoren amb un 4 (sobre 4) els coneixements adquirits. Un 58,8% els puntuen amb un 3 (sobre 4) i un 11,8% amb un 2 (sobre 4)
- CONTINGUTS DE NOTABLE I EXCEL·LENT. Gairebé el 90% dels residents valoren amb un notable o un excel·lent la informació rebuda. La qualitat és cabdal per mantenir el prestigi dels congressos i el seu reconeixement en el sector.
SATISFACCIÓ GLOBAL. Valora el teu grau de satisfacció amb les ponències i tallers del Congrés (essent 4 la valoració més alta i 0 la més baixa)
- El 88% de les respostes valora bé o molt bé la l’experiència del congrés. En concret, el 41,2% han qualificat d’excel·lent la seva satisfacció global, amb un 4 (sobre 4). El 47,1 puntuen el congrés amb un 3 (sobre 4) i el 11,8% tenen una percepció més negativa d’un 2 (sobre 4).
CONCLUSIONS
En resum, la participació al 38è Congrés de la semFYC assoleix bons nivells de satisfacció, que podem qualificar entre el notable alt i l’excel·lent.
Promocionar la participació dels professionals d’UDACEBA en aquest tipus de jornades és una aposta de futur amb recompensa doble. D’una banda, el professional agraeix a la Unitat docent l’oportunitat brindada, valorant a la vegada molt positivament el seu centre. D’altra banda, la Unitat Docent inverteix en la transmissió de coneixement i en el desenvolupament de la cadena de valor, fet que reverteix directament en una bona formació dels professionals del futur.
Qui sap… molt possiblement aquests mateixos metges i metgesses, si algun dia són tutors, comentaran amb els seus residents la importància de formar-se i créixer professionalment cada dia. I amb una mitja rialla, recordaran el Congrés de la semFYC 2018 a Barcelona… aquells tres dies que ja són part de la seva història.
Citació
Autor: Casasa Plana, Albert; Aranalde Vila-Masana, Laura
Títol article: L’assistència i participació a congressos: font de coneixement i motivació professional
Revista: APSalut. Volum 6. Número 3. Article 114
Data: 25 de juny de 2018