Carles Brotons, Diana Fernández, Irene Moral, Mireia Puig, Maria Teresa Vilella. Unitat de Recerca. EAP Sardenya-IIB Sant Pau
Ara fa 13 anys que els residents de Medicina de Família i 5 anys els residents d’infermeria d’UDACEBA roten durant un mes (15 dies les infermeres) per la Unitat de Recerca (UR) de l’EAP Sardenya. Fins a la data d’avui ja han rotat 50 residents (43 residents de MF, 7 residents d’infermeria), a més dels 6 residents de Medicina Preventiva i Salut Publica de l’Hospital Sant Pau. És una bona oportunitat perquè els residents puguin dedicar-se pràcticament a temps complet a preparar els seus protocols de recerca que hauran de porta a terme durant l’últim any de residència i després, tant de bo, comunicar els seus resultats en un congrés científic i inclús fer alguna publicació.
Habitualment els residents ja porten una idea o una pregunta de recerca a contestar, i a partir d’aquí amb el suport dels membres de la UR van desenvolupant el protocol. Un cop per setmana (normalment dilluns al migdia) els residents ens presenten com van progressant en el seu protocol, i es discuteixen possibles problemes en el disseny i en la viabilitat de l’estudi. Un missatge que se’ls dóna des del primer dia és que el protocol ha de ser el més robust possible des d’un punt de vista metodològic, però alhora ha de ser viable, amb possibilitats de portar-ho a terme a la pràctica, a l’últim any de residència. A les gràfiques 1 i 2 es mostren els protocols desenvolupats per tipus d’estudi i per línies d’investigació.
Quan parlem amb residents d’altres unitats docents, ens comenten que sí que tenen algun recurs de suport per l’elaboració del protocol de recerca, però el temps que tenen per dedicar-s’hi tan els professionals que els donen suport com ells mateixos és limitat, i moltes vegades ho han de fer fora d’hores de les seves tasques assistencials pròpies de la residència. UDACEBA disposa d’aquesta UR pròpia, amb personal amb experiència en recerca (dos metges, dues infermeres, una estadística), vinculada a l’Institut de Recerca Biomèdica Sant Pau, i que els residents tenen a la seva disposició quan roten per la UR, i també, després de la rotació si necessiten ajut addicional per finalitzar el projecte (en el disseny o anàlisis estadístic).
A la UR es porten a terme projectes propis, finançats per institucions públiques (FIS, MARATÓ TV3, PERIS, Acadèmia de Ciències Mèdiques,..) i també tenim una línia d’assaigs clínics fase II-III, finançats habitualment per la indústria farmacèutica, que tenen com a objectiu avaluar l’eficàcia i/o seguretat d’una determinada intervenció terapèutica en patologia prevalent a l’atenció primària (diabetis, HTA, dislipèmia, vacunes,…). Durant la seva rotació els residents tenen l’oportunitat de conèixer de primera mà aquests estudis, i inclús poder col·laborar en les diferents fases dels mateixos. Segurament és l’única oportunitat durant la seva residència per endinsar-se en el món de l’assaig clínic.
Una altra línia de recerca en la que estem implicats i que sentirem a parlar cada vegada més en el futur és l’avaluació de noves tecnologies en el control de les malalties cròniques. En aquests moments estem portant a terme un estudi de telemedicina en pacients amb insuficiència cardíaca (estudi @tendidos). Tenim un grup de control on els pacients segueixen l’atenció habitual, i un grup d’intervenció, als que s’instal·la una plataforma tecnològica assistencial que s’executa amb una interconnexió TV-Tablet a casa del pacient, i permet enviar missatges instantanis, material educatiu multimèdia i fer vídeo-trucades de seguiment. El dispositiu es connecta mitjançant un cable HDMI a la TV, una càmera i un micròfon. D’aquesta manera fem visites virtuals, dos cops per setmana, i volem veure si al cap d’un any hi han hagut menys ingressos per insuficiència en el grup intervenció.
En el camp de la diabetis, vam fer un estudi en diabètics tipus I on s’implantava subcutàniament un sensor a l’abdomen que enviava les glicèmies mitjançant bluetooth a un dispositiu d’una manera constant durant determinats períodes de temps que definia el protocol, i d’aquesta manera poder avaluar l’eficàcia, seguretat, tolerabilitat i la farmacocinètica del tractament hipoglucemiant.
També estem a punt de començar un projecte en pacients diabètics tipus II amb l’objectiu que sigui el pacient que s’apoderi del control metabòlic, per la qual cosa es proporcionarà eines digitals a un grup de pacients (bàscula, glucòmetre, tensiòmetre i podòmetre) perquè puguin fer-se controls periòdics a casa d’uns paràmetres que determina el protocol i registrar la informació en una aplicació de mòbil via bluetooth. Aquesta aplicació permet definir els objectius de cada pacient, la seva pauta de medicació i la periodicitat de les mesures. També inclou un xat metge–pacient per resoldre dubtes o preguntes.
És interesant que els residents coneguin aquests estudis amb avaluació de noves tecnologies d’aplicació a l’atenció primària i d’altres que en un futur pot molt ben ser que les hagin d’utilitzar.
Animen a tots els residents d’UDACEBA a passar un mes amb nosaltres, i que puguin aprofitar la seva rotació per fer una immersió en el món de la recerca a l’atenció primària, i que sigui un espai on pugin desenvolupar la seva creativitat i innovació en el desenvolupament del seu protocol de recerca.
Citació
Autors: Brotons, Carles; Fernández, Diana; Moral, Irene; Puig, Mireia; Vilella, Maria Teresa
Títol: Residents i recerca: l’experiència d’UDACEBA
Revista: APSalut. Volum 7. Número 2. Article 126
Data: 21 de març de 2019