Autors: Gissellth Garcia Mora, Mariona Teixidor Camp i Albert Casasa Plana. MIR R4, MIR R2 i tutor EAP Sardenya
Introducció
La Unitat Docent UDACEBA forma residents d’Atenció Familiar i Comunitària. El programa de l’especialitat, tant d’infermeria com de medicina dóna molta importància a les activitats de prevenció i promoció de la salut.
L’activitat física es defineix com qualsevol moviment corporal produït per la musculatura esquelètica que té com a resultat una despesa energètica per sobre del metabolisme basal.
L’exercici físic és una activitat física amb un moviment estructurat i planificat que té per objectiu la millora i manteniment d’un o més components de la forma física (capacitats físiques), ja sigui lúdic o competitiu.
Hi ha evidències sòlides de la contribució de l’exercici físic en una millor qualitat de vida. La pràctica regular d’exercici físic ha esdevingut un dels objectius principals dels plans de salut pública a causa de la seva relació amb la prevenció de nombroses malalties cròniques.
Volem saber si els nostres residents i tutors tenen en compte en la seva vida personal aquestes consideracions i com perceben la seva salut.
Us presentem les dades descriptives d’aquest estudi.
Material i mètodes
Hem realitzat un qüestionari dirigit a tots els professionals i residents de la Unitat Docent durant els mesos de març, abril i maig de 2019. El qüestionari és autocomplementat.
El qüestionari inclou dades sociodemogràfiques, i una enquesta validada sobre exercici físic i una altra sobre qualitat de vida relacionada amb la salut (SF-12).
Resultats
Han respost 47 persones.
Rol professional
Gènere
Equip d’Atenció Primària
Exercici físic
Activitat Física Vigorosa
Durant els darrers 7 dies, quants dies va realitzar vostè activitats físiques vigoroses com aixecar objectes pesats, excavar, aeròbics, o pedalar ràpid en bicicleta?
Un 38,3 % fa activitats físiques vigoroses 1 o cap dia, i un de cada 4 (27,7%) no en fa.
Activitat Física Moderada
Durant els darrers 7 dies, quants dies va fer vostè activitats físiques moderades tals com carregar objectes lleugers, pedalar amb bicicleta a pas regular, o jugar s dobles de tennis? No inclogui caminades.
Un 41,1% fa activitat física moderada 1 o cap dia, i un 23,4% no en fa. D’aquests últims, 7 (14,9%) no fan ni activitat física moderada ni vigorosa. Es calcula que els nivells d’activitat física del 60% d’adults són insuficients.
Caminar
La majoria caminen al menys 10 minuts al dia (63,8%) els 7 dies de la setmana.
Percepció de la salut
La majoria consideren que tenen una salut excel·lent (10,6), molt bona (48,9), o bona (36,2).
Qualitat de vida
Dolor
Gairebé una cinquena part dels professionals (19,1%) té una mica o molt dolor que li dificulta el seu treball habitual.
Durant les 4 últimes setmanes, fins a quin punt el dolor li ha dificultat el seu treball habitual (inclòs el treball a fora de casa i les tasques domèstiques)?
Un 23,4% va fer menys del que hauria volgut fer per un problema emocional.
La majoria es van sentir desanimats o tristos les darreres 4 setmanes.
Discussió
Segons l’enquesta “hàbits esportius a Barcelona 2017” més del 63% de la població realitza algun tipus d’esport, és a dir, fan algun tipus d’exercici físic més enllà de les activitats quotidianes.
Els professionals de la Unitat Docent UDACEBA, pel que fa a activitat física moderada o vigorosa segueixen un patró semblant (59% fa activitats d’aquest tipus més d’un cop per setmana). Ens podríem pensar en trobar, en el context d’un col·lectiu a priori més conscienciat, un percentatge més alt. De fet, es calcula que els nivells d’activitat física del 60% d’adults són insuficients: el 2010 l’OMS va publicar les “Global recommendations on physical activity for health”, que se centren en l’activitat física setmanal necessària per aconseguir els beneficis de l’exercici per a la salut.
Amb tot, la majoria consideren que tenen una salut bona o excel·lent, encara que una quarta part ha tingut problemes emocionals que han interferit en la seva vida quotidiana, la majoria s’han sentit tristos i també sobta la prevalença de dolor.
Haurem d’investigar si un programa específic de promoció de l’exercici físic podria ser positiu per millorar aquestes dades.
Bibliografia
- Hàbits esportius a Barcelona 2017. Pla d’Estudis Sociològics. Registre Públic d’Enquestes i Estudis d’Opinió : r17028
- Progress in physical activity over the Olympic quadrennium. Lancet. 2016;6736:1-12.
- Global recommendations on physical activity for health. Geneva: WHO; 2010.
- Garcia-Gil J, Cortiñas-Rovira S. Qualitat de les recomanacions sobre activitat física saludable a la premsa. Anàlisi de contingut de cinc diaris espanyols. Apunts Med Esport. 2018;53(199):113-122
Citació
Autors: Garcia Mora, Gisellth; Teixidor Camp, Mariona; Casasa Plana, Albert
Títol: Activitat física, exercici i qualitat de vida en tutors i residents
Revista: APSalut. Volum 7. Número 3. Article 137
Data: 15 de maig de 2019