• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

APSalut

APSalut: El butlletí científic d'UDACEBA

  • Qui som
  • Comitè editorial
  • Contacte
  • Subscriu-te
  • twitter
  • youtube
  • Temes Clínics
  • Salut Comunitària
  • Recerca i Coneixement
  • TICs en salut
  • Casos Clínics
  • Gestió i Qualitat
  • Docència
  • Ètica i Humanitats

Burnout i malestar psicològic dels residents de Medicina Familiar i Comunitària

Autors: Cristina Alonso Masanas1, Maria Alonso Martínez2, Mireia García Batanero3, Maria Fernanda Izquierdo4, Aida Ovejas Lopez4, Maria Rodríguez Barragan2, Jaume Rodríguez Benítez3.

1Resident MFiC EAP La Pau, Barcelona Ciutat ICS; 2Resident MFiC EAP La Mina, Barcelona Ciutat ICS; 3Resident MFiC EAP El Clot, Barcelona Ciutat ICS; 4Resident MFiC EAP Poblenou, Barcelona Ciutat ICS.

Resum del treball guanyador del Premi Josep Manuel da Pena 2018 – 5a edició

RESUM:

Introducció: Durant la residència hi ha canvis constants a la vida dels residents que poden influir en la pràctica mèdica. Amb el present estudi es pretén identificar el grau de malestar psicològic i de burnout en aquesta població, així com la relació amb els estils de vida i el grau de satisfacció. 

Metodologia: Es tracta d’un estudi transversal realitzat mitjançant una enquesta presencial anònima i voluntària als residents de Medicina Familiar i Comunitària de dues unitats docents de Catalunya. Per valorar el grau de malestar psicològic s’ha utilitzat l’escala General Health Questionnaire (GHQ-12) i pel burnout l’escala Maslach Burnout Inventory (MBI). També s’ha preguntat pels estils de vida, característiques laborals i grau de satisfacció en diversos aspectes de la vida personal i laboral.

Resultats: S’ha obtingut un índex de resposta del 76,9% (n=214), de les quals el 72,3%  (n=154) són dones. La prevalença de burnout ha estat del 33,8% (n=68) i la de malestar psicològic de 40,4% (n=84). S’observa que la prevalença de burnout és més elevada en aquells residents que presenten malestar psicològic (50,0%; n=42). Respecte als estils de vida, un 12,1% dels residents són fumadors (n=26) i el 84,0% (n=179) dorm entre 6 i 8 hores. El 39,4% (n=84) han consumit antidepressius, benzodiazepines o antipsicòtics algun cop a la vida, essent un 10,6% (n=22) el consum en els últims 30 dies. Analitzant el grau de satisfacció, s’observa que el 63,5% (n=99) dels residents que estan satisfets o molt satisfets amb les amistats no presenten malestar psicològic, de manera estadísticament significativa. 

Discussió i conclusions: Hi ha una elevada prevalença de malestar psicològic i burnout en els residents de medicina familiar i comunitària, observant una relació entre ells, doncs els residents amb malestar psicològic presenten major burnout. La proporció de residents amb malestar psicològic de l’estudi és superior respecte altres estudis publicats. Això podria ser degut al fet que l’estat emocional influeix significativament en la vida diària i, per tant, també en l’entorn laboral però caldria fer més estudis per confirmar aquestes hipòtesis. També caldria aplicar mesures preventives per millorar el grau de malestar emocional i burnout.

Agraïments: A la tècnica de salut en Atenció Primària de la UD Barcelona Ciutat ICS, Ma. Isabel Fernández San Martín, i a la Cap d’Estudis de la UD Barcelona Ciutat ICS, Judit Pertíñez Mena, per acompanyar-nos en el procés d’elaboració i publicació del projecte. Als companys d’investigació Albert Xicola, Daniel Maia, Laura Cardona, Sheila Cordido i Biel Rosselló.

Paraules clau: “Burnout, professional”, “Stress, psychological”, “Internship And Residency”.

 

Citació
Autors: Alonso Masanas, Cristina; Alonso Martínez, Maria; García Batanero, Mireia, Fernanda Izquierdo, Maria; Ovejas Lopez, Aida; Rodríguez Barragan, Maria; Rodríguez Benítez, Jaume
Títol: Burnout i malestar psicològic dels residents de Medicina Familiar i Comunitària
Revista: APSalut. Volum 7. Número 4. Article 142
Data: 19 d’octubre de 2019

Barra lateral primària

Editorial

Butlletí APSalut, 10 anys

Autor: Albert Casasa Plana. Metge de família EAP Sardenya i Cap d’Estudis UDACEBA El desembre del … [+] about Butlletí APSalut, 10 anys

Totes les EDITORIALS

Entrevistes La Descoberta

LA desCOBERTA. Entrevista a Jaume Sellarès

Laura Aranalde. Comunicació en Salut “Els professionals sanitaris funcionen molt bé quan els delegues una responsabilitat i funcionen malament quan els fas treballar per reglament. Perquè és avorrit i no és creatiu. El més creatiu és agafar una persona que saps que és un bon professional i dir-li: tu que hi entens et responsabilitzes d’aquests […]

Totes les ENTREVISTES

Footer

Qui som

Normes de Publicació

Contacte

Administra les Cookies

Números Publicats

Recull Anual

Política de privadesa

Política de Cookies

Copyright © 2023 · Genesis Sample on Genesis Framework · WordPress · Entra

0 shares