Autores: Mariona Condom Siñol i Mariona Teixidor Camps. MIR R1 Medicina de Família i Comunitària. EAP Sardenya
Dona de 44 anys, amb trombosi de l’ull dret en el postpart com a únic antecedent d’interès, que havia acudit a urgències de l’hospital de tercer nivell per nàusees i vòmits després de les ingestes, de pocs dies d’evolució, acompanyats de dolor abdominal a nivell d’epigastri sense febre ni canvis en el ritme deposicional. Es va orientar com a gastritis aguda i es va pautar tractament a domicili amb omeprazol 20mg/dia, antiàcids amb els àpats, metoclopramida 10mg i analgèsia.
La pacient va reconsultar una setmana més tard per persistència de la clínica de vòmits, pirosi i dolor epigàstric malgrat un bon compliment del tractament. Data de l’última regla la setmana anterior. A l’exploració física, abdomen tou i depressible, peristaltisme conservat, dolorós a la palpació de forma difusa.
El diagnòstic diferencial per la clínica de vòmits i dolor abdominal inclou principalment alteracions digestives, però també altres causes:
- Causes intestinals: gastroenteritis, úlcera pèptica, hepatitis aguda, còlic biliar, colecistitis aguda, colangitis aguda, pancreatitis aguda, apendicitis aguda, malaltia inflamatòria intestinal, obstrucció intestinal.
- Causes ginecològiques: embaràs, embaràs ectòpic, malaltia inflamatòria pèlvica, salpingitis.
- Causes nefrourològiques: còlic nefrític, pielonefritis aguda, hidronefrosi.
- Altres causes: en dolor epigàstric pensar en cardiopatia isquèmica-
L’analítica únicament mostrava una lleugera alteració de la funció hepàtica amb patró de colèstasi (elevació GGT i FA). Es va sol·licitar valoració per Cirurgia General, qui va descartar patologia quirúrgica aguda.
Reinterrogant, la pacient explicava última regla de quantitat menor al normal. Es va decidir sol·licitar una determinació de Gonadotropina coriònica βhCG, que va resultar ser de 823.161UI/L. A la vegada, es va sol·licitar ecografia abdominal, en la qual es va detectar massa intrauterina suggestiva de mola hidatiforme.
Es va derivar a Ginecologia, on li van realitzar una ecografia transvaginal identificant un úter augmentat de tamany ocupat pràcticament en la seva totalitat per una imatge heterogènia amb múltiples imatges quístiques anecoiques de 108x83x102mm sense imatges embrionàries, compatible amb mola hidatiforme.
La malaltia trofoblàstica és resultant de la proliferació trofoblàstica de l’embaràs. Clínicament, es caracteritza per sagnat, el símptoma universal de la malaltia, sent molt variable, des de «taques» fins a importants hemorràgies. Presenta un úter tou i de major grandària que l’esperat per la seva edat gestacional, cèrvix tancat, expulsió de vesícules (rar però patognomònic), hipertensió gravídica (preeclàmpsia abans de les 24 setmanes de gestació pot ser deguda a gestació molar), nàusees, vòmits, i més rarament signes d’hipertiroïdisme i fenòmens embolígens. El seu diagnòstic es confirma amb determinació de la ß-HCG, que presenta valors> 100.000 mUI / ml) i l’ecografia, sent el diagnòstic definitiu anatomopatològic (1)
1- Gomez Marcos MA, Mendez Soto D. Hemorragia del primer trimestre del embarazo. AMF 2010;6(5):269-278
Citació
Autores: Condom Siñol, Mariona i Teixidor Camps, Mariona
Títol: Uns vòmits que no molen
Revista: APSalut. Volum 7. Número 5. Article 146
Data: 15 de desembre de 2019