Laura Aranalde. Comunicació en Salut.
“Córrer curses d’obstacles és com pujar una muntanya. Comences a poc a poc, vas fent, et vas formant, vas entrenant… i te’n surts, fins que arribes al cim. I un cop ets a dalt no és que ho hagis guanyat tot, et toca baixar, seguir formant-te, seguir entrenant i fer-ho cada vegada millor. Això també passa amb la vida i amb la residència.”
Metgessa de família de l’ABS La Roca del Vallès des de 2017, la Dra. Míriam Zambrana s’estrenarà com a tutora MIR ben aviat, ja que el CAP Doctor Vicenç Papaceit acollirà aquest any per primera vegada residents de medicina familiar i comunitària de la Unitat Docent UDACEBA.
La Dra. Zambrana va començar a estudiar Medicina a la UAB el 2006. A l’acabar el MIR dubtava entre dues especialitats, ginecologia o medicina de família. Li agrada el contacte amb el pacient, poder acompanyar-lo en la seva salut i la consulta. Amb tot va optar per MFiC i se’n sent orgullosa.
Una altra passió és la cirurgia menor i per complementar-ho va cursar un màster de cirurgia estètica “L’estètica o la cirurgia menor també té aquesta part de cirurgies ambulatòries que pots fer perfectament estant a primària. I trobo que és molt bona combinació. Ara mateix estic entregada al 100% a l’atenció primària i a l’ABS La Roca tenim previsió de muntar la unitat de cirurgia menor en un futur.”
Més enllà de l’àmbit professional, Míriam Zambrana és una esportista que comparteix la seva vida amb el crossfit i les curses d’obstacles.
La teva residència… una bona experiència?
Abans d’escollir, vaig estar mirant molts hospitals i moltes unitats docents. Sempre tens el dubte de si vols un hospital gran o petit, vaig mirar tots els CAP… tenia llista de pros i contres. La veritat és que és molta feina tot això. Vaig acabar al CAP de Valldoreix on vaig conèixer una tutora que érem molt compatibles i a hores d’ara som molt amigues. Jo vaig ser la seva segona alumna i va anar molt bé… molt compenetrades. L’esforç i les ganes d’aprendre les poses tu però el tutor és qui t’ha de guiar. Més enllà dels coneixements que t’aporti, hi ha una part de gestió emocional molt clau. Si hi ha bona entesa amb el tutor la residència va sola.
Pros i contres del procés d’escollir especialitat i unitat docent.
És important que el resident tingui criteris i coneixement per poder escollir la Unitat Docent on fer la residència. Jo vaig estar molt temps buscant i anant a preguntar a molts centres, però si no disposes d’aquest temps, et falta informació. Cal entendre que cada hospital és el centre hospitalari referent d’una unitat docent i tu tries primer la unitat docent i després el CAP. Tot això, no està massa ben explicat enlloc… t’ho has d’anar fent tu, amb el boca a boca… però queda una mica coix. En canvi, el que em va ajudar moltíssim és poder fer el recorregut per tots els centres de la unitat docent. Fer una ruta en la qual t’expliquin el funcionament i peculiaritats de cada centre i poder posar cares als tutors va molt bé.
Aquest any serà la primera vegada que acollireu residents a l’ABS La Roca. Com us heu organitzat?
Som un centre de 10.300 habitants assignats i l’avantatge és que tots ho fem tot. L’ABS La Roca del Vallès té el CAP principal, que és el CAP Vicens Papaceit, i dos consultoris, un a La Torreta i l’altre a Santa Agnès. Fins ara tot l’equip donàvem assistència als tres nuclis però amb el coronavirus ho hem centralitzat tot al CAP de la Roca. Serem dues tutores, la Dra. Pérez i jo mateixa, i la idea és portar cadascuna un resident però donada la filosofia del centre, no estaran només amb nosaltres sinó que també compartiran moments amb tot l’equip assistencial i no assistencial.
Passaràs a ser la persona referent del teu resident. Com vols viure-ho?
Jo em centro molt en com ho van fer amb mi. Crec que a mi em van portar molt bé i m’agradaria fer-ho una mica igual… almenys intentar-ho! I a veure si funciona. Durant la meva residència, la tutora també havia tingut els seus tutors i tots treballaven al mateix centre…. érem com una petita família! Ells et donen empenta a fer coses que sinó tu sola no fas. La motivació és la clau.
Des de l’ABS La Roca quin valor afegit podeu aportar als residents?
Crec que els centres de dins de Barcelona es veuen molt grans i potser en un petitó com aquest, segons com ets i la teva personalitat, t’hi trobes més a gust. Tots ens coneixem i això per mi és bo.
La Roca del Vallès és un centre multidisciplinari, som petits però som molt grans. Ens complementem molt bé entre nosaltres. Aquesta interacció entre els diferents professionals dóna la gran oportunitat que tots siguem coneixedors de les demandes dels usuaris sense importar l’assignació de metge/infermera que tinguin. A banda fem investigació i salut comunitària, col·laborem en molts estudis.
Afectació de la Covid19 en l’aprenentatge dels residents.
El dia a dia hem après a treballar amb les mesures de seguretat per a poder fer front a la demanda dels pacients, i això ho ha d’aprendre també el resident. Malgrat les dificultats que se’ns presenten, els usuaris segueixen amb les inquietuds i problemes de sempre.
Curses d’obstacles: superant els reptes de la vida
D’on et ve l’afició de córrer curses d’obstacles?
Vaig iniciar-me amb el crossfit quan vaig començar el MIR, i encara segueixo. És molt intens, m’ajuda molt a desconnectar. I a partir d’aquí vaig començar amb les curses d’obstacles. Malauradament aquest any s’han anul·lat pel coronavirus però ja tinc ganes de reprendre-les aviat. Durant el confinament a mi l’esport m’ha salvat, perquè et distreu, et vas motivant i superant a tu mateix.
Què podem fer per reduir obstacles en salut.
Primerament, cal canviar el punt de vista. El com ho veus. De vegades penses que alguna cosa és impossible de superar però cal canviar la dinàmica i intentar-ho. Si no surt bé no passa res i si s’aconsegueix tot això que ens emportem. La perspectiva és la clau.
En l’esport és igual. Sempre hi pot haver una primera vegada i s’ha de provar. Mai m’hagués imaginat una cursa d’obstacles i al final potser que acabis guanyant alguna medalla i tot. Amb constància i tècnica tot es fa. Cal buscar el temps per dedicar-hi també, és important.
Citació
Autora: Aranalde Vila-Masana, Laura
Títol: La desCOBERTA. Entrevista a Míriam Zambrana
Revista: APSalut. Volum 8. Número 3. Article 162
Data: 13 d’octubre de 2020