• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

APSalut

APSalut: El butlletí científic d'UDACEBA

  • Qui som
  • Comitè editorial
  • Contacte
  • Subscriu-te
  • twitter
  • youtube
  • Temes Clínics
  • Salut Comunitària
  • Recerca i Coneixement
  • TICs en salut
  • Casos Clínics
  • Gestió i Qualitat
  • Docència
  • Ètica i Humanitats

La Infermera de Recerca

Autores: Mireia Puig Palma i Teresa Vilella Moreno, infermeres de la Unitat de Recerca de l’EAP Sardenya.

L’EAP Sardenya des dels seus inicis ha apostat per la investigació, comptant amb una unitat específica de Recerca amb personal treballant tota la seva jornada laboral en investigació. Dins d’aquest personal sempre s’ha comptat amb una infermera. En l’actualitat l’equip de la unitat està format per dues infermeres, dos metges, un d’ells tècnic de salut de la Unitat Docent UDACEBA, i una diplomada en estadística.

L’experiència professional de les infermeres que treballem a la Unitat sempre ha estat lligada a la recerca des de diferents àmbits. Durant aquest llarg recorregut hem après molt i això ens ha portat al fet que avui puguem definir el paper d’una infermera de recerca.

La nostra Unitat compta amb dos tipus de recerca, la pròpia promoguda per investigadors de la unitat o d’altres centres, i l’externa que prové de promotors com laboratoris farmacèutics o altres empreses. La infermera de recerca ha de treballar d’una manera molt especialitzada en qualsevol tipus d’investigació.

La infermera de recerca a la nostra unitat exerceix diferents papers dins d’un protocol d’investigació. S’encarrega de fer tots els procediments d’infermeria que marca el protocol. Porta cura de la medicació dels estudis, assegurant que es compleixen les condicions amb les quals s’ha de conservar la medicació, la prepara, dispensa i la subministra al pacient i assegura que el pacient se la pren correctament. Realitza l’obtenció de mostres (sang, frotis…) les processa, conserva i envia, assegurant que es mantenen les condicions específiques que es defineix en cada estudi. Gestiona el calendari de visites de cada pacient per garantir que es compleixen els temps que marca cada protocol. S’encarrega de registrar informàticament totes les dades clíniques de la informació obtinguda en cada visita en les diferents plataformes que requereixen els estudis. Finalment porta cura de tota la documentació que es genera durant l’estudi i manté actualitzat l’arxiu de l’investigador propi de cada protocol.

La infermera de recerca també pot tenir un paper com a promotora de projectes d’investigació, elaborant un protocol de recerca i portant-lo a terme.

Amb tot això es pot veure que el perfil de la infermera de recerca és polifacètic i ha de ser capaç de gestionar i controlar diferents aspectes de la investigació.

Els residents d’infermeria de la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària Aceba durant la seva residència fan una rotació de 15 dies per la Unitat de Recerca. Durant la seva rotació tot l’equip de la Unitat els dóna suport en la realització dels seus projectes d’investigació com a part de la seva formació. També tenen l’oportunitat de conèixer directament el nostre paper com a infermera de recerca i que experimentin en primera persona aquesta manera especialitzada de treballar.

La infermera de recerca en l’atenció primària té una funció molt versàtil, tant des d’un punt de vista assistencial com pròpiament de recerca, precisant una especialització i expertesa específiques, necessàries per desenvolupar la seva carrera professional en l’àmbit de l’atenció primària.

Citació
Autores: Puig Palma, Mireia; Vilella Moreno, Teresa
Títol: La Infermera de Recerca
Revista: APSalut. Volum 8. Número 4. Article 166
Data: 10 de desembre de 2020

Barra lateral primària

Editorial

Butlletí APSalut, 10 anys

Autor: Albert Casasa Plana. Metge de família EAP Sardenya i Cap d’Estudis UDACEBA El desembre del … [+] about Butlletí APSalut, 10 anys

Totes les EDITORIALS

Entrevistes La Descoberta

LA desCOBERTA. Entrevista a Jaume Sellarès

Laura Aranalde. Comunicació en Salut “Els professionals sanitaris funcionen molt bé quan els delegues una responsabilitat i funcionen malament quan els fas treballar per reglament. Perquè és avorrit i no és creatiu. El més creatiu és agafar una persona que saps que és un bon professional i dir-li: tu que hi entens et responsabilitzes d’aquests […]

Totes les ENTREVISTES

Footer

Qui som

Normes de Publicació

Contacte

Administra les Cookies

Números Publicats

Recull Anual

Política de privadesa

Política de Cookies

Copyright © 2023 · Genesis Sample on Genesis Framework · WordPress · Entra

0 shares