Autors: Òscar Garcia, Miquel Álvarez, Alba Brugués, Antoni Peris. Consorci Castelldefels Agents de Salut d’Atenció Primària (CASAP).
El terme Virtual Ward neix al sud de Londres al Croydon Primay Care Trust, com a eina destinada al suport comunitari a les persones amb necessitats clíniques i socials complexes. L’any 2007 va guanyar a la categoria de transformació dels Public Service Awards de The Guardian. L’objectiu final era reduir l’ús de l’atenció secundària (hospital aguts) a partir del maneig multidisciplinari i la coordinació entre nivells.
Des de CASAP, tant de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Can Bou com del Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Castelldefels, hem traslladat aquesta idea al nostre entorn amb dos premisses diferencials d’altres unitats d’atenció domiciliària. Per una banda, l’equip referencial d’aquests pacients continua sent el seu equip d’atenció primària, i els referents d’aquest virtual Ward són infermeres de salut familiar i comunitària.
Aquest ús de recursos assistencials envers el pacient i la figura de la infermera en la gestió de les descompensacions, permet una millor resolució de la situació del pacient, tant pel que fa a la patologia que desencadena la descompensació (insuficiència cardíaca, MPOC, infecció SARS-COV-2, etc), com el pla de cures o la valoració social.
El rol competencial de l’Infermer especialista en Familiar i Comunitària, amb una visió holística en un equip multidisciplinari amb administratius sanitaris, treballadors socials i metges de família, permet un abordatge profund i eficaç en casos de gran complexitat, amb l’objectiu final de millora de la qualitat de vida del pacient.
Un exemple pràctic i habitual és la gestió que fem de les persones amb insuficiència cardíaca, on utilitzant diferents estratificacions de grau de malaltia, adaptem el pla de cures i resolució de descompensació amb els diferents recursos que tenim. En aquest punt, el fet diferencial de disposar d’un dispositiu assistencial com el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) ens permet fer estudis complementaris tant diagnòstics (Rx tòrax, Ecografia, analítiques, etc…) com terapèutics (titulació de diürètics).
En alguns casos, on existeix una situació de cronicitat avançada, i hem d’adaptat l’esforç terapèutic, disposem de material per optimitzar el tractament farmacològic (diürètics via subcutània o endovenosa).
Com sabem, aquest grup de pacients amb IC, requereix un control estricte, sobretot després d’un ingrés hospitalari per l’alt risc de reingrés, de manera que participem de forma activa en el projecte de seguiment estructurat d’IC on setmanalment fem coordinació amb l’Hospital de Viladecans per compartir dubtes o situacions en relació amb els pacients tan ingressats a l’hospital com a la planta d’ingrés comunitari.
Com assistencials, considerem que tenir un equip propi (evitant creació d’equips externs que prestin atenció parcial en paral·lel) ens ofereix l’oportunitat de garantir la longitudinalitat amb el pacient i, fins i tot, ampliar l’abordatge que li podem oferir. És un factor diferencial i òptim en la cura del pacient amb problemes de salut crònics complexes i ha d’esdevenir el veritable futur de l’Atenció Primària.
Citació
Autors: Garcia, Oscar; Alvarez, Miquel; Brugués, Alba; Peris, Antoni
Títol: Gestió Infermera Demanda Complexa (GIDC). VIRTUAL WARDs, podem fer un ingrés a l’atenció primària?
Revista: APSalut. Volum 9. Número 2. Article 177
Data: 22 d’abril de 2021