• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

APSalut

APSalut: El butlletí científic d'UDACEBA

  • Qui som
  • Comitè editorial
  • Contacte
  • Subscriu-te
  • twitter
  • youtube
  • Temes Clínics
  • Salut Comunitària
  • Recerca i Coneixement
  • TICs en salut
  • Casos Clínics
  • Gestió i Qualitat
  • Docència
  • Ètica i Humanitats

Mira què m’ha sortit a la mama!

Autores: Anna Franquesa Novellasdemunt, metgessa de família EAP Vic. Àngels Ballarín Castany, metgessa de família EAP Vic i tutora UDACEBA

Paraules clau: mama, Malaltia de Mondor, Tromboflebitis superficial

Pacient dona de 38 anys, natural de Ghana, amb hipertensió arterial tractada amb amlodipino com a únic antecedent a destacar que consulta perquè des de fa tres dies es nota una molèstia i li ha aparegut una lesió endurida i lineal a mama dreta. No ha tingut febre ni secreció per mugró. TPAL 2-0-0-2. Últim part fa dos anys, fa 6 mesos ha deixat la lactància.  Últim viatge “friends and family” a Ghana fa tres mesos.

A l’exploració es palpa zona lineal endurida, lleugerament dolorosa a  part lateral externa de mama dreta.  No  hi ha augment de temperatura ni massa palpable. Tampoc adenopaties axil·lars ni supraclaviculars.

a) Quina seria la principal orientació diagnòstica?

  1. Neoplàsia mamària
  2. Larva migrans
  3. Tromboflebitis
  4. Estries de mama

b) Quina actitud és millor?

  1. Derivació preferent a Ginecologia
  2. Ecografia mamària
  3. Fer seguiment clínic en quatre setmanes
  4. Tranquil·litzar el pacient i explicar que és molt comú

c) Quin seria el tractament més adequat per a la patologia que presentes?

  1. Heparina de Baix Pes Molecular 1mg/kg cada 12 hores
  2. Cloxacilina 500 mg cada 6 hores durant 10 dies
  3. Fàrmacs antiinflamatoris no esteroïdals orals
  4. Tractament quirúrgic

Respostes correctes:

a3: Tromboflebitis superficial (malaltia de Mondor). Tot i que el diagnòstic diferencial s’ha d’establir amb les altres malalties citades, la velocitat d’inici i l’examen físic de la lesió ens ha de guiar a la tromboflebitis superficial.

b2: Una vegada més l’ecografia ens serà de gran ajuda. En aquest cas una ecografia mamària, una prova complementària barata, indolora i accessible a l’Atenció Primària ens orientarà a la presència de tromboflebitis superficial.

c3: Generaliment la malaltia de Mondor s’autolimita en unes sis setmanes, tot i que sovint s’aconsellen antiinflamatoris no esteroidals orals i aplicació de calor local. Només s’han d’utilitzar antibiòtics si hi ha evidència clara d’infecció.

 

La Malaltia de Mondor

La malaltia de Mondor és una entitat molt poc freqüent, generalment benigna i autolimitada que consisteix en una tromboflebitis superficial de les venes de la mama i les anterolaterals de la paret toracoabdominal. Les més freqüentment afectades són la toràcica lateral, la toracoepigàstrica i la vena toràcica superior. Es més freqüent en dones entre 30-60 anys. Típcament es manifesta amb dolor local d’inici sobtat seguit de l’aparició d’una estructura lineal subcutánea que correspon al vas afectat. A vegades hi ha envermelliment, edema i retracció de la pell i habitualment és unilateral.

La causa és multifactorial i pot aparèixer de manera primària o bé ser secundària a un traumatisme o compressió per la propia roba interior, infecció, procés quirúrgic o activitat física intensa. Molt rarament pot estar associat a càncer de mama subjacent. En cas de persistència passades unes setmanes cal replantejar el diagnòstic i descartar patología maligna subjacent.

El diagnòstic és clínic i l’ecografia el confirmarà.  És una patología banal i autolimitada però molt interessant de conèixer a l’Atenció Primària per poder informar i tranquil·litzar a la pacient, i evitar proves diagnòstiques innecessàries i tractaments fútils.

 


Citació

Autores: Franquesa Novellasdemunt, Anna; Ballarín Castany, Àngels
Títol: Mira què m’ha sortit a la mama!
Revista: APSalut. Volum 9. Número 2. Article 174
Data: 18 d’abril de 2021

Barra lateral primària

Editorial

Butlletí APSalut, 10 anys

Autor: Albert Casasa Plana. Metge de família EAP Sardenya i Cap d’Estudis UDACEBA El desembre del … [+] about Butlletí APSalut, 10 anys

Totes les EDITORIALS

Entrevistes La Descoberta

LA desCOBERTA. Entrevista a Jaume Sellarès

Laura Aranalde. Comunicació en Salut “Els professionals sanitaris funcionen molt bé quan els delegues una responsabilitat i funcionen malament quan els fas treballar per reglament. Perquè és avorrit i no és creatiu. El més creatiu és agafar una persona que saps que és un bon professional i dir-li: tu que hi entens et responsabilitzes d’aquests […]

Totes les ENTREVISTES

Footer

Qui som

Normes de Publicació

Contacte

Administra les Cookies

Números Publicats

Recull Anual

Política de privadesa

Política de Cookies

Copyright © 2023 · Genesis Sample on Genesis Framework · WordPress · Entra

0 shares