Autor: Dr. Antoni Sisó Almirall. President de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC)
Les vacunes són, després de la potabilització de l’aigua, la mesura que més ha contribuït a disminuir i erradicar malalties infeccioses. És una forma senzilla i eficaç de protegir-nos contra nombroses malalties infeccioses, i actualment disposem de vacunes per a protegir-nos contra més de 20 malalties molt greus. Fan que el nostre cos reconegui el microorganisme invasor, generi anticossos i recordi la malaltia i la forma de combatre-la. Així, després de vacunar-nos, el nostre sistema immunitari produeix anticossos, com passa quan ens exposem a la malaltia natural, però sense haver de passar ni la pròpia malaltia ni cap de les seves complicacions, que poden comprometre’ns la vida o la de la nostra gent més propera.
Los vacunes són segures: sense cap dubte. També ho són les vacunes contra la COVID-19. Les vacunes estan sotmeses a controls molt rigorosos que garanteixen la seva eficàcia i seguretat. Els organismes internacionals que les regulen són especialment exigents i les vigilen de forma continuada per garantir la seva seguretat. Les administracions i la població només acceptem vacunes que causin mínimes molèsties o reaccions. Els efectes secundaris solen ser lleus i de curta durada (molèsties al punt d’injecció o febreta). Els efectes secundaris greus, són extremadament rars. En canvi, és molt més freqüent patir lesions greus provocades per patir la malaltia que per la seva vacuna. Cal combatre qualsevol intent de qüestionar o fins i tot negar l’eficàcia i/o la seguretat d’una vacuna per mitjà de teories conspiratives (fins i tot esotèriques) provinents de col·lectius tan radicals com acientífics: és responsabilitat de tots.
Quan ens vacunem, ens protegim nosaltres i també als que ens envolten. Quantes més persones es vacunen, més es redueix la transmissió de la infecció d’uns als altres, i així també protegim als que no es poden vacunar (perquè pateixen malalties que disminueixen les seves defenses o prenen determinats fàrmacs, etc.). Així aconseguim la «immunitat de grup»
Els governs de cada estat amb el suport de les societats científiques, defineixen quines són les vacunes recomanades a la seva població. En el nostre cas, el Departament de Salut estableix el calendari vacunal que ha de rebre la població de Catalunya i el va actualitzant segons l’evidència científica. El calendari especifica quines vacunes es recomanen, quantes dosis, a quina edat i de quines malalties hem de protegir la nostra població. Les vacunes sistemàtiques del calendari de vacunacions de Catalunya són gratuïtes, i el seu control, gestió, administració i seguiment depèn dels Centres d’Atenció Primària (CAP). Són justament els CAP els espais que garanteixen a tota la població una atenció preventiva i de promoció de la salut tant igualitària com equitativa per totes les persones, sense diferència per edat, sexe, raça o condició social. I en el cas de les vacunes, els CAP en garanteixen el seu registre en la història clínica.
Ara més que mai, per tu, per mi i per tots, vacunem-nos.
Imatge cedida per la CAMFiC. Dr. Sisó al centre acompanyat de dues persones nomenades enguany soci d’honor i membre de mèrit de la CAMFiC: el Dr. Jaume Sellarès a l’esquerra, i el Dr. Antoni Trilla a la dreta.
Citació
Autor: Sisó Almirall, Antoni
Títol: Per tu, per mi i per tots, vacunem-nos!
Revista: APSalut. Volum 9. Número 2. Article 173
Data: 20 d’abril de 2021