Autors: Dr. Xavier Farrés Fabré, responsable de formació i docència. Gemma Sayós Freixer, infermera. Sara Esteve Lucena, infermera, Lucía Mucientes, infermera resident. EAP Osona Sud-Alt Congost (EBA Centelles)
Amb una llarga trajectòria en la formació de professionals de la salut, tant de pregrau com de postgrau, aquest any la nostra àrea bàsica de salut fa un pas més al ser reconeguda com a centre acreditat per a la formació de MIR i IIR. Era una aspiració i un repte que afrontem amb tot un equip il·lusionat i motivat. Apostem per un aprenentatge integral ajudant al seu creixement tant en habilitats sanitàries com en habilitats humanístiques. Tenim reconegudes places per a formació de metges i d’infermeres que fan la seva especialitat en atenció familiar i comunitària des del seu primer any.
Comptem amb tres centres, el CAP Centelles, el CAP Balenyà i el Consultori de Sant Martí de Centelles amb uns 13.500 usuaris que ens confien l’atenció de la seva salut. Disposem de les unitats de Medicina de Família, Infermeria, Pediatria, Atenció a la Dona, Odontologia i Atenció a l’usuari i a la Comunitat.
En l’àmbit de la docència i formació tenim convenis amb la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya acollint estudiants d’Infermeria i de Medicina en les seves estades de pràctiques reglades que els corresponen realitzar a l’atenció primària. D’altra banda, al CAP de Balenyà i al Consultori de St. Martí de Centelles des de fa anys participem en la formació dels Metges i Metgesses Interns Residents que ens escullen per fer el seu període de rotació rural, i als qui des del primer moment incorporem com un membre més de l’equip en tots els aspectes.
El treball amb la comunitat és també un altre eix estratègic. La relació amb l’administració local és una constant i ens permet avançar junts en nous projectes. Tenim cura de dues residències de gent gran, la Residència Sant Gabriel a Centelles i la Residència Casal Oller a Balenyà amb les que, colze a colze, atenem les necessitats d’aquest col·lectiu.
Les activitats en salut comunitària són un altre dels nostres objectius engrescadors, encara que en la situació actual de pandèmia s’han hagut de redimensionar. La proximitat amb les entitats i els Ajuntaments és un valor diferencial, identitari i facilitador.
I un dels grans valors afegits del nostre equip és l’Àrea de recerca i estudis clínics. Podem presumir de ser una de les àrees bàsiques de salut més ben posicionades i reconegudes en el rànquing de la recerca en atenció primària, pel gran nombre d’estudis clínics que es realitzen i per la seva qualitat i rigor.
És en definitiva un lloc per a formar-se i créixer com a professionals i com a persones, de la mà d’un equip de tutors i col·laboradors, que acompanyem en l’atenció sanitària familiar i comunitària, en la recerca i en el compromís i implicació amb la comunitat.
I ens estrenem aquest any amb una Infermera Interna Resident, la Lucía, que ja ho viu en primera persona i així ho expressa:
“Soy Lucía, natural de Palencia, provincia de Castilla y León. Allí terminé el Grado de Enfermería en el 2018 y desde entonces, mi objetivo principal ha sido acceder a una de las plazas ofertadas como enfermera especialista. Tras varios años de esfuerzo por combinar el estudio junto con el trabajo, puedo decir que comienzan mis dos años como residente en la UDACEBA, concretamente en la que unos meses más tarde, es mi segunda casa: el Centre d’Atenció Primària Balenyà.
En este pequeño centro de la comarca de Osona formado por personas de gran calidad humana y profesional, cada día es una gran oportunidad para aprender, disfrutar, conocer, trabajar, formarme y empaparme de muchos conomientos y vivencias como enfermera especialista de familia y comunitaria.
Afronto este recorrido con muchas ganas e ilusión por aprender de todo el equipo de profesionales que me rodean, sus formas de trabajo, aportar y sumar en todo lo posible y en definitiva, crecer tanto a nivel profesional como personal.
¡Muchas gracias por todo!”
I qui també comparteixen la seves primeres sensacions són les infermeres del CAP de Balenyà, que s’estrenen com a tutores.
“Aquest any, el mes de juliol (data no molt habitual arran de la pandèmia) hem rebut amb gran il·lusió la nostra primera IIR, tenim amb nosaltres una R1 d’Infermeria Familiar i Comunitària!
Tenim ganes d’aprendre d’ella, ganes d’ensenyar, ganes d’evolucionar com a professionals i de fer-la partícip en totes les tasques en les que estem implicades a la nostra comunitat.
Per a nosaltres és un nou repte. Un gran repte que entomem amb molta emoció i amb energia.
Des de fa molts anys col·laborem com a tutores d’estudiants de 3r i de 4r d’infermeria amb la UVic, som docents, però la nostra visió de viure l’experiència de cada nou alumne com si fos única, amb moments d’aprenentatge però també de convivència, ens enriqueixen i dona sentit a la nostre tutorització. També hem tingut entre nosaltres els R1 de IIR de la nostra unitat docent UDACEBA, en la seva rotació rural, que sens dubte ens ha motivat encara més les ganes d’acreditar-nos i poder formar part de la docència en la nostra professió.
Estem en una zona rural, on tenim un paper important i essencial en la prevenció i cura de la salut de la nostra població, treballem conjuntament amb i per la comunitat, la bona comunicació amb les diferents entitats i amb la mateixa població ens fa molt propers”.
Ciència i essència és el nostre valor afegit.
Comencem!!
Citació
Autors: Farrés Fabré, Xavier; Sayós Freixer, Gemma; Esteve Lucena, Sara; Mucientes, Lucía.
Títol: EBA Centelles: Vocació i passió per la docència
Revista: APSalut. Volum 9. Número 4. Article 187
Data: 15 d’octubre de 2021