Autor: Albert Casasa Plana. Metge de família EAP Sardenya i Cap d’Estudis UDACEBA.
La pandèmia ens ha estabornit durant dos anys. Ara que comencem a aixecar el cap, ens adonem del panorama, que ja venia d’abans.
Només cal llegir la premsa dels darrers mesos:
- “La falta de metges, el problema de fons darrere la COVID i la saturació de la primària!”.
- “La falta de metges posa en una situació difícil els centres rurals”.
- “La precarietat dels contractes, la sensació d’aïllament professional i la poca oferta de formació continuada desanima molts facultatius”.
- “Els sanitaris demanen eliminar burocràcia per fer més atractiva la medicina de família, ja que s’han trobat professionals acabats d’arribar que es plantegen deixar la feina”.
- “Massives jubilacions de metges a l’horitzó”.
Doncs si, els pròxims cinc anys hi haurà el màxim de jubilacions de metges. Fins al 2026 es jubilaran el 20% de tots els metges en actiu, segons dades del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i del Col·legi de Metges de Barcelona. Des d’ara fins al 2026 estaran en edat de jubilar-se uns 6.000 metges.
El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) i altres experts calculen que actualment no s’estan formant prou metges per cobrir les jubilacions que vindran. Jaume Padrós, president del COMB: “No té sentit que importem la meitat de metges que necessitem i alhora posem obstacles als qui volen estudiar aquí”.
Ja l’any 2019, les patronals del sector públic i concertat van fer un informe sobre les necessitats de professionals mèdics i d’infermeria i van calcular que fins al 2023 hi hauria 2.571 vacants de metges.
Oportunitat de canvi
Sembla que els residents actuals no tindran problema per escollir on volen anar. Tot i que jubilacions, males condicions laborals, burocràcia, sembla un còctel explosiu!
Però ens trobem en un moment de crisi, que vol dir de canvi, i els metges joves i els que acaben el MIR tenen la sort de poder viure el renaixement de l’especialitat.
Comptant amb el bagatge del passat poden obrir una pàgina en blanc on escriure cap a on ha d’anar la Medicina Familiar i Comunitària. De fet, es podria comparar a principis dels anys 80 del segle XX, quan va començar a reformar-se l’atenció primària de salut.
Ara fa poc, la CAMFiC va realitzar una enquesta a més de 1.000 metges i metgesses de família, amb l’objectiu d’identificar els punts claus per a la necessària transformació de l’Atenció Primària post-COVID. Es poden entreveure les expectatives i les necessitats de la medicina de família.
Ara toca l’impuls dels que comencen i les noves idees. Les dificultats són motiu d’exigència per superar els reptes i alhora motivació pel canvi.
Citació
Autor: Casasa Plana, Albert
Títol: Quin futur espera als residents?
Revista: APSalut. Volum 10. Número 1. Article 189
Data: 23 de febrer de 2022