Autor: Carles Brotons. MFiC i cap de la Unitat de Recerca de l’EAP Sardenya
Article d’opinió del Dr. Carles Brotons en motiu de la jubilació del Dr. Mariano De la Figuera
Vaig conèixer a en Mariano quan jo era estudiant de Medicina i ell era resident de Medicina Interna de l’Hospital Vall d’Hebron. A les pràctiques d’urgències vaig coincidir més d’una vegada amb l’equip de guàrdia d’en Mariano. Un, com a estudiant, ja podia adonar-se’n de la seva gran capacitat de treball i responsabilitat amb els pacients.
En Mariano, després de finalitzar la residència, va anar a treballar al CAP La Mina a Sant Adrià del Besòs. Va ser una experiència pilot, abans del desplegament de la reforma de l’atenció primària a Catalunya. Va començar a treballar al CAP La Mina el juny de l’any 1984, juntament amb altres internistes de la Vall d’Hebron i metges de família que havien acabat també la seva residència. En Mariano ha viscut i ha sigut testimoni des del moment zero de la reforma de l’atenció primària, i el CAP la Mina es va convertir molt aviat en un centre de referència a l’estat espanyol per la dedicació extraordinària dels seus professionals en la docència i la recerca.
L’any 2009 va sortir una posició de metge de família a l’Equip de Atenció Primària Sardenya. Hi havien varis candidats sobre la taula. En Jaume Sellarès va dir que havíem d’apuntar molt alt, res a perdre i el no ja el teníem, i va proposar a en Mariano. La decisió va ser unànime i vam tenir la fortuna – no les teníem totes amb nosaltres donada la seva vinculació històrica amb La Mina – que va dir que sí, volia fer un canvi. Seguint el símil futbolístic, va ser el fitxatge d’un crac!
Va agafar un ‘cupo’ de quasi 2.000 pacients, i en un temps rècord – en una setmana – es va revisar tots el pacients, un a un. Una vegada més ens va demostrar la seva gran capacitat de treball i compromís. A l’EAP Sardenya, al cap de poc, va ser nomenat coordinador docent del centre, i ho va fer d’una manera exquisida i rigorosa, sempre buscant solucions amb la gentilesa que el caracteritza. Potser ha estat un dels tutors que ha format més residents de medicina de família a Catalunya. Algunes paraules d’alguns del seus residents: ‘en Mariano sempre serà un exemple per mi, és la figura d’un metge a seguir’, ‘en Mariano em va ensenyar valors, com el respecte, la tolerància, el professionalisme entre d’altres’, ‘en Mariano ha sigut el meu mentor, amic i mestre, li estaré eternament agraït’, ‘sempre, quan entrava a la consulta, em transmetia calma i temprança’, ‘és el metge que tots volíem ser, és una persona que em carregava de bona energia’.
En Mariano ha estat un referent en la clínica, la docència i la recerca. En Mariano ha sigut un líder d’opinió en el camp de la hipertensió arterial a nivell nacional i internacional, i ha participat en multitud de conferències, jornades, congressos, reunions científiques, i és un gran comunicador i divulgador científic. Ha escrit llibres i capítols de llibres, i ha editat i revisat revistes nacionals i internacionals.
El Mariano ha estat un gran company, una persona sàvia, noble i afable. És un exemple per nosaltres i per moltes generacions de metges de família. Ens deixa un llegat impecable.
Citació
Autor: Brotons Cuixart, Carles
Títol: El Dr. Mariano de la Figuera, l’empremta d’un metge exemplar
Revista: APSalut. Volum 10. Número 4. Article 208
Data: 15 de desembre de 2022