Autores: Cristina Romero Cuenca, MIR R4, Clara Riera Nadal, Adjunta. CAP Sagrada Família
Es tracta d’un pacient d’aproximadament 30 anys que ve a visitar-se al CAP perquè presenta una lesió pruriginosa a cuir cabellut de 15 dies d’evolució. Com podem veure a la imatge, es tracta d’una lesió anular, eritematosa amb marges actius. Es tracta d’una tinya de cuir cabellut o tinya capitis.
La tinya capitis és una infecció per dermatòfits del cuir cabellut i del cabell. En funció del mètode de transmissió del fong causant, diferenciem tres tipus de dermatòfits: antropofílics (trichophyton tonsurans, t.rubrum, t.interdigitale, t.violaceum i microsporum audouinii) que generalment provoquen formes no inflamatòries; zoofílics (T.mentagrophytes, T.verrucosum i M.canis) que solen provocar formes inflamatòries; i els geofílics (Microsporum gypseum), causants d’una inflamació moderada.
Davant d’una lesió com la del pacient d’aquest cas clínic, hem de fer un diagnòstic diferencial amb patologies que cursen amb pèrdua de cabell, descamació i/o inflamació del cuir cabellut, tals com la dermatitis seborreica o la psoriasis.
Es tracta d’una patologia que afecta principalment a nens. Tot i així, durant els últims anys s’ha detectat un augment dels casos de tinya capitis en adolescents i adults.
En general, la clínica principal d’aquesta infecció és el prurit, la descamació, la inflamació i l’al·lopècia. Hi ha característiques clíniques més específiques que depenen de l’organisme causant i de la immunitat del pacient, podem trobar lesions inflamatòries, indurades i exsudatives com el querion de cels i lesions no inflamatòries com són zones d’alopècia (en general, no es tracta d’una alopècia permanent).
El contagi es produeix mitjançant el contacte directe de les espores del fong amb el cuir cabellut i els fol·licles pilosos del pacient. És molt important identificar els pacients afectats per limitar el contagi i la propagació. S’ha descrit la transmissió indirecta a través d’objectes inanimats i de persona a persona. També hi ha hagut casos de contagi a través d’alguns animals que poden ser portadors asimptomàtics.
El diagnòstic es basa principalment en l’examen clínic, tot i que s’haurien de recollir mostres per a cultiu sempre que hi hagi sospita de tinya capitis. Les proves de laboratori es basen en un examen microscòpic i histològic que ens identificarà el tipus de dermatòfit. Si el cultiu indica que es tracta d’un dermatòfit d’origen animal, caldria aconsellar examinar els animals de casa amb ajuda d’un professional.
Quan al tractament de pacients adults, la primera indicació és Clorhidrat de terbinafina 250mg cada 24 hores durant 4 setmanes. Es pot complementar amb tractament tòpic (xampús de Ketakonazole 2 vegades per setmana), però en cap cas fer només tractament tòpic. No cal absentar-se a nivell laboral una vegada s’ha iniciat el tractament.
A continuació es mostra el pacient del cas clínic abans i després de que finalitzés el tractament oral. En aquesta valoració, el pacient asimptomàtic i les lesions residuals que s’observen en la imatge van desaparèixer progressivament.
Des de 2021 s’ha detectat un augment de casos de tinya capitis en diferents àrees del territori nacional. En estudi recent multicèntric descriptiu retrospectiu que s’ha realitzat a nivell nacional amb un total de 107 casos de tinya capitis, s’ha arribat a la conclusió que sembla que una de les causants d’aquest augment de casos seria la nova tendència social que hi ha entre nois adolescents d’anar de forma periòdica a les perruqueries per fer-se rasurat a la zona temporal i occipital; fet que podria haver afavorit el contagi de la tinya a través de maquines elèctriques de tallar els cabells infectades.
Bibliografia
- Bascón, L. et al. (2023) “Brote de dermatofitosis en región de cabeza y cuello asociadas al rasurado en peluquerías: Estudio Descriptivo Multicéntrico de una serie de Casos,” Actas Dermo-Sifiliográficas [Preprint]. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ad.2023.02.001.
- Mayser, P., Nenoff, P., Reinel, D., Abeck, D., Brasch, J., Daeschlein, G., Effendy, I., Ginter‐Hanselmayer, G., Gräser, Y., Hipler, U. C., Höger, P., Kolb‐Mäurer, A., Ott, H., Schaller, M., & Zidane, M. (2020). S1‐Leitlinie tinea capitis. JDDG: Journal Der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 18(2), 161–180. https://doi.org/10.1111/ddg.14026_g
- Los Dermatólogos Alertan del Brote de Tiña detectado en peluquerías de todo el país. Available at: https: //aedv.es/wp-content/uploads/2023/01/ NP_2023_01_17_ Los-dermatologos-alertan-del-brote-de-tina-detectado-en-las-peluquerias-de-todo-el-pais.pdf (Accessed: April 20, 2023).
- Guia terapèutica institut Català Salut. Actualització 2022.
Citació
Autores: Romero Cuenca, Cristina; Riera Nadal, Clara
Títol: A propòsit d’una imatge
Revista: APSalut. Volum 11. Número 1. Article 213
Data: 10 de març de 2023