Autores: Violeta Uriach Timoneda, Neus Pérez Manyà, Anna Fuentes Lloveras, Esther Cordero Fernádez, Beatriz Jiménez Muñoz, Nariman Chauboun El Messaoudi. EAP Dreta de l’Eixample (CAP Roger de Flor)
Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae) és un coc grampositiu. Té una càpsula on es disposa un antigen que dota de patogenicitat i virulència al bacteri. Aquest antigen en defineix el serotip i és la base pel desenvolupament de vacunes. Es coneixen més de 92 serotips tot i que no tots tenen capacitat patogènica. 23 d’ells son els causants de pràcticament el 75% de les malalties pneumocòciques (1).
Segons estimacions de l’OMS, la malaltia pneumocòccica és responsable de més de 1,6 milions de morts anuals i és la primera causa evitable de mort per vacunació (1).
S. pneumoniae és causant de diversos quadres clínics: pneumònia adquirida a la comunitat, sinusitis, otitis mitja entre altres. La forma clínica més greu és la malaltia pneumocòccica invasiva. Hi ha certs factors que incrementen el rics de patir-la, com el consum de tabac o el patiment de malalties subjacents concomitants (1). L’increment de risc en fumadors és degut fonamentalment a l’alteració de l’epiteli de la mucosa bronquial, l’increment d’adherència bacteriana i els canvis en les respostes immunitàries innata i adaptativa d’aquest col·lectiu. Diferents estudis han trobat que el consum de tabac és un factor de risc independent per al desenvolupament de pneumònia adquirida a la comunitat així com la malaltia pneumocòccica invasiva (1).
S’ha avaluat la vacuna polisacàrida 23 valent (VNP-23) en adults i s’ha determinat que la immunització és costo-efectiva (1). Aquesta es va incloure en el calendari de vacunació de l’adult a l’estat espanyol entre el 2003 i 2005, tot i que ja es recomanava des de l’any 2001 en grups de risc (2). Se sap que tot i les mesures terapèutiques i preventives actuals, la incidència i la mortalitat de la malaltia pneumocòccica invasora i la pneumònia pneumocòccica en adults d’edat avançada i en aquells amb patologia de base, es manté elevada, el que justifica enfortir i abordar noves estratègies de conscienciació i pretensió en aquesta població d’alt risc i als professionals sanitaris que els atenem (2).
Les vacunes són una estratègia per reduir el risc d’exacerbacions relacionades amb les infeccions que poden derivar en complicacions i per tant, pretenen reduir la morbimortalitat i els costos associats als malalts amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) (3).
A tots els pacients amb diagnòstic de MPOC es recomana la vacunació antigripal anual així com vacunació antipneumocòccica.
Actualment hi ha dues vacunes disponibles per a la prevenció de la malaltia pneumocòccica en adults:
- Polisacàrids 23-valent (Pn23, nom comercial Pneumovax 23®)
- Polisacàrids conjugats 13-valent (PnC13, nom comercial Prevenar®)
D’acord amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya:
En els pacients immunocompetents amb una malaltia pulmonar crònica es recomana la vacuna Pn23.
Se n’ha d’administrar una dosi en el moment del diagnòstic, i es recomana administrar una segona i darrera dosi a partir dels 65 anys d’edat, amb un interval mínim de 5 anys de la primera (4).
Amb aquesta informació, a finals del 2019, previ a la pandèmia, es va decidir iniciar aquesta intervenció.
OBJECTIU
Avaluar el grau de vacunació antipneumocòccica entre els pacients MPOC del nostre centre i valorar si està relacionada amb la vacunació antigripal. En aquells pacients no vacunats o amb una vacunació incompleta, fer una intervenció per millorar la vacunació antipneumocòccica.
MATERIAL I MÈTODES
Una primera part, on es realitza un estudi descriptiu mitjançant l’observació de les històries clíniques dels pacients MPOC per veure’n la seva vacunació i una segona part intervencionista mitjançant la realització de trucades telefòniques a tots els pacients MPOC que no tinguin una vacunació correcte antipneumocòccica, per proposar-los la vacunació. La trucada, serà realitzada per personal sanitari i resoldrà els dubtes que puguin sorgir. En el cas de que el pacient prefereixi comentar-ho amb els seus referents sanitaris, es programarà una trucada amb el metge/essa o infermer/a referents per resoldre dubtes.
Aquells pacients que acceptin la vacunació, seran citats amb l’infermer/a de referència per la realització de la vacuna i posteriorment es revisarà de nou les històries clíniques dels pacients per confirmar la vacunació per tal de poder avaluar l’efectivitat de la intervenció realitzada.
Àmbit d’estudi: Atenció primària.
Criteris de inclusió: Pacients amb diagnòstic MPOC inscrits en el nostre centre.
Criteris exclusió: Pacients que no se segueixen en el nostre centre.
Període d’estudi: octubre – desembre 2019 (prepandèmia).
RESULTATS
n: 560, 61,8% homes i 38,6% de dones. Edat entre 39-104 amb una mitja de 73,42 anys. Fumadors actius un 30,5%, ExFumadors 46,8%, Fumadors passius 2,1% i no consta 20,6%
Amb un FEV1 de >80% en un 10,5% dels pacients, 80-50% en un 41,8%, 49-30% en 12,7%, < 30% en 1,8% i no consta en un 33,2% dels pacients.
Es va detectar que un 63% dels MPOC no estaven correctament vacunats, d’aquests, un 4,3% tenen una dosi, requerint una segona segons edat i protocol, i un 58,8% no tenen cap dosi.
D’aquest 63% incorrectament vacunats, es va localitzar telefònicament el 74,1% dels pacients, dels quals van acceptar la vacunació un 86,2% i es va citar amb l’infermer/a referent.
Amb aquesta intervenció, vam passar d’un 37% de pacients correctament vacunats a un 62,7% amb diferència estadísticament significativa.
Dels pacients que no s’han vacunat de la Grip els darrers 5 anys, un 93,1% tampoc estaven vacunats del pneumococ, en canvi, aquells que tenen les darreres cinc dosis de grip, un 76,6% estaven correctament vacunats pel pneumococ, amb diferència estadísticament significativa (p<0,001).
De tots els pacients que havien patit una pneumònia adquirida a la comunitat, es va poder confirmar que va ser per Streptococcus pneumoniae en un total de 20 pacients, cap tenia cap dosi de vacuna antipneumocòccica.
CONCLUSIONS
Aquest estudi es va fer preCOVID i no es va poder enllestir en la totalitat per les circumstàncies, però els resultats obtinguts són prou notables, per veure que hi ha intervencions que poden ser molt útils per la prevenció.
Es va poder avaluar la millora notable de la vacunació, donat que vam passar de menys d’un 40% dels pacients MPOC ben vacunats a pràcticament el 63%.
Cal reactivar iniciatives preventives i cal disposar d’eines i temps per portar-les a temps. La prevenció i la salut comunitària són claus per l’atenció primària.
La vacuna de la grip i antipneumocòccica son eines de prevenció en pacients MPOC i cal fomentar-les. En aquest col·lectiu, la vacunació acostuma a ser baixa i això suposa un perill per la seva salut. Amb intervencions senzilles com la realitzada en aquest estudi, veiem que podem capgirar els índex de vacunació amb mesures fàcils i disponibles com proposar i informar als pacients de les recomanacions actuals.
Cal diagnosticar als pacients amb MPOC i aplicar mesures preventives i de seguiment adient.
BIBLIOGRAFIA
(1) Documento de consenso SEPAR-ALAT sobre vacunación antineumocócica en fumadores. DOI: 10.1016/j.arbres.2014.12.003.
(2) Consenso sobre la vacunación anti-neumocócica en el adulto por riesgo de edad y patología de base. Actualización 2017. Revista Española de Quimioterapia Advance Access published February 15, 2017.
(3) Guía de Práctica Clínica para el Diagnóstico y Tratamiento de Pacientes con Enfermedad Pulmonar Obstructiva Crónica (EPOC) – Guía Española de la EPOC (GesEPOC). Versión 2017.
(4) Documento de posicionamiento sobre el tratamiento de la EPOC basado en la Gold 2019.
Citació
Autores: Uriach Timoneda, Violeta; Pérez Manyà, Neus; Fuentes Lloveras, Anna; Cordero Fernádez, Esther; Jiménez Muñoz, Beatriz; Chauboun El Messaoudi, Nariman
Títol: VACUPNEM. Millorem la vacunació antipneumocòccica dels nostres pacients MPOC
Revista: APSalut. Volum 11. Número 1. Article 212
Data: 20 de gener de 2023