Autor: Albert Casasa Plana. Metge de família EAP Sardenya i Cap d’Estudis UDACEBA
L’Avaluació de la Competència Objectiva i Estructurada (ACOE) és una prova d’avaluació dissenyada específicament per avaluar les competències professionals.
Per primer cop, el 2023 hem pogut organitzar una ACOE a la unitat docent UDACEBA. Necessitàvem un nombre mínim de residents per tota la infraestructura de la prova, que ja tenim (40). Ens hem centrat en els Residents MIR: hem proposat l’avaluació dels residents de medicina de família en diferents àrees com ara: la comunicació clínica, l’anamnesi, l’exploració física, les habilitats, el maneig, les activitats preventives i l’atenció a la família.
La prova segueix l’estàndard de les ACOEs fetes per la SEMFyC i la CAMFiC, i moltes universitats de Catalunya que han implementat l’ACOE com a mètode d’avaluació de la competència clínica dels seus estudiants. Té com a objectiu informar del procés d’aprenentatge dels residents, utilitzant la informació de l’avaluació per al feed-back posterior que poden fer individualment i amb el seu tutor. Per tant, l’ACOE d’UDACEBA té com a finalitat l’avaluació formativa.
Després de la prova, es fa un retorn de la informació a la Comissió de docència (anonimitzat), als residents, als tutors i al Comitè d’avaluació. Sabem que l’avaluació formativa i sumativa estan interconnectades, però l’avaluació formativa té un impacte major sobre l’aprenentatge i els resultats, pel que ens ha semblat més convenient aquest enfocament.
La nostra ACOE consisteix en 10 estacions, hi han estat convocats tots els residents de Medicina (R1, R2, R3, R4) per a realitzar la prova. Aquesta prova té una durada de 2 hores, i es realitzen 2 torns. La prova involucra 16 actors, 14 avaluadors i un comitè científic, que sumen més de 50 persones, tot recalcant el paper fonamental de tot l’equip operatiu i dels avaluadors i tutors que són els que fan possible aquesta experiència.
La intenció és celebrar anualment la prova per a constatar el progrés dels residents de medicina. I incorporar, a partir de l’any que ve, als residents d’infermeria, amb les seves estacions específiques.
Malgrat els nervis que molts passen, és un esforç que perdura en el temps donat els components emocionals que genera. En definitiva, hem decidit des d’UDACEBA iniciar un projecte d’ACOE anual, amb una finalitat formativa i on es podrà constatar el progrés competencial i corregir les llacunes o mancances.
Citació
Autor: Casasa Plana, Albert
Títol: Avaluació de la competència. Passem a l’acció
Revista: APSalut. Volum 11. Número 1. Article 211
Data: 20 de març de 2023