Autora: Sandra Pérez López. Psicòloga. Referent de Benestar Emocional Comunitari CAPI Baix a Mar (Vilanova III)
El 14 d’abril del 2023 es va celebrar a Vilanova i la Geltrú la IV Jornada de Salut Comunitària “Reactivem-nos” organitzada pel grup de treball de salut comunitària “Fem salut al barri” d’UDACEBA.
Sí, en teníem ganes! Tornar a motivar-nos per un enfocament comunitari de la salut. Un enfocament que parli de les persones i del seu context, no tan sols de les seves malalties. Un enfocament que posi llum a les causes en les desigualtats socials en salut. Un enfocament que deixi d’apuntar cap a l’individu i ampliï la mirada cap a la societat en la que estem immersos, la cultura, la política, el medi ambient. Un enfocament que posi a treballar de forma conjunta professionals de diversos àmbits al servei de la comunitat posant en evidència que la salut no és una qüestió que només interpel·la a la medicina, sinó que la salut és un concepte més ampli i per això cal una mirada interdisciplinar i intersectorial. I és que la salut és un dret humà fonamental i la responsabilitat de mantenir-la recau en la comunitat en el seu conjunt, no tan sols en els individus.
En els mesos previs, quan estàvem en procés de creació de la jornada, pensàvem que, després de la pandèmia, calia més que mai, recordar l’esperit de la salut comunitària. Fer reviure la flama de la il·lusió per la feina al pensar que estem contribuint a canvis que van més enllà de la individualitat per a caminar junts cap a canvis de transformació social que contribueixen a generar salut.
I amb aquest esperit ens vàrem posar a treballar. El resultat ha estat una jornada que ha superat les nostres expectatives de participació. Més de 100 persones hi van assistir, el màxim d’aforament de la sala. Un auditori procedent de diverses parts del territori català i professionals ben diversos: medicina, infermeria, residents de medicina, residents d’infermeria, treball social, RBECs, nutricionistes, fisioterapeutes, regidoria de Salut de l’Ajuntament, administratives sanitàries….
La primera part de la jornada, de caire més teòric, es va centrar en recordar els conceptes bàsics de la salut comunitària i en la feina que estan desenvolupant les Referents de Benestar Emocional Comunitari (RBECs) a la ciutat de Vilanova i la Geltrú. Es van presentar algunes de les accions comunitàries realitzades l’últim any i es van mostrar els grups de diverses temàtiques de benestar emocional que s’estan desenvolupant als Centres d’Atenció Primària.
La segona part de la jornada estava pensada en format taller. La idea d’aquests tallers era afavorir la creació de xarxa entre els/les professionals assistents a la jornada i reflexionar conjuntament sobre diverses accions comunitàries proposades. I amb aquest objectiu, es va organitzar el taller de “speed dating comunitari”. Aquesta activitat es va dur a terme en un format molt dinàmic, d’entrevistes curtes simultànies que van permetre que les persones assistents poguéssim presentar-se, explicar les seves experiències en comunitària i imaginar amb altres participants, possibles accions conjuntes.
En el segon taller anomenat “anàlisi de fails” es van presentar diverses accions comunitàries per tal de convidar a les persones assistents a fer un anàlisi d’algunes variables a tenir en compte a l’hora de dissenyar i implementar projectes comunitaris. Ens vam fer preguntes com: D’on prové la necessitat? S’ha realitzat un treball intersectorial? Compleix el criteri d’equitat? Participa la pròpia població en l’elaboració del projecte? Ha empoderat a la població? Amb aquesta activitat hem intentat contribuir a despertar un esperit crític i constructiu que ens ajudi a anar millorant la pràctica comunitària.
L’organització ens sentim satisfetes pel desenvolupament de la jornada, per la bona acollida de l’esdeveniment, per les bones valoracions rebudes per part de les persones assistents i, sobretot, pel bon ambient que es va generar. I ara, després d’uns mesos, ens comprometem a tenir en compte totes les millores proposades en les valoracions finals i a posar-nos a pensar en el disseny i creació de la V Jornada de Salut Comunitària pel 2024 a Vilanova i la Geltrú. Us la perdreu?
Citació
Autora: Pérez López, Sandra
Títol: Reconnectant-nos amb la il·lusió després de la pandèmia
Revista: APSalut. Volum 11. Número 3. Article 224
Data: 2 de setembre de 2023