Autor: Daniel Planchuelo Calatayud. Metge de família i tutor de l’EAP Dreta de l’Eixample (CAP Roger de Flor)
Les darreres proves d’accés a la universitat, han tornat a situar el grau de medicina en la primera posició amb les notes de tall més altes. Aquest fet ha tornat a posar sobre la taula un debat obert des de fa anys, sobre com hauria de ser el procés que s’hauria de seguir per avaluar als alumnes per a la seva admissió.
D’una banda, sempre s’ha qüestionat si la realització d’un únic examen (juntament amb les notes acadèmiques del batxillerat) són suficients per valorar si una persona és apta per a iniciar els estudis de medicina o si, a més, els aspirants haurien de demostrar les seves capacitats d’escolta, l’empatia o l’ètica (personal i social), entre d’altres, mitjançant avaluacions específiques.
D’altra banda, unes notes de tall que requereixin assolir puntuacions properes a la perfecció, poden generar un perfil d’estudiant molt competitiu, amb poca o nul·la tolerància al fracàs, fent que qualsevol petit entrebanc pugui començar a desencadenar diferents tipus de trastorns adaptatius o d’ansietat. Estem segurs que aquests alumnes seran capaços de gestionar la incertesa de la pràctica de la medicina?
Els darrers anys s’han publicat diversos estudis que demostren que, quasi la meitat dels alumnes del grau de medicina presenten algun tipus de malestar emocional, símptomes de depressió o, fins i tot, en un percentatge menor, idees autolítiques. Tanmateix, la Fundació Galatea ha registrat un augment de consultes per part dels estudiants de forma progressiva en els darrers 10 anys, alertant que ens trobem cada vegada més amb alumnes en risc de patir problemes de salut mental.
És important que el coneixement d’aquestes xifres i debats no quedin limitats als professionals sanitaris, sinó que passin a un pla superior, i siguin motiu de discussió entre persones amb capacitat de decisió a nivell polític, per tal de fer-ne un abordatge seriós de la situació que doni respostes reals a aquests problemes.
Citació
Autor: Planchuelo Calatayud, Daniel
Títol: Debats inajornables
Revista: APSalut. Volum 11. Número 3. Article 221
Data: 15 de setembre de 2023