Autores: Violeta Uriach Timoneda, Anna Ichart Tomàs, Marta de la Barrera Pujol, Marina Pelfort Moreno, Mireia Colomé Casellas, Anna Viladiu Illanas, Mònica Roca Rotger, Anna Ràfols Crestani, Sara Obelleiro Nadal. CAP Banyoles
Pòster presentat al XXIX Congrés de la CAMFiC ‘ESTENEM PONTS’. Lleida. 5-6-7 d’octubre de 2023
Objectius de l’experiència
Evidenciar la importància de millorar circuits de rehabilitació i apropar-los a la primària. També posar de manifest la importància de la comunicació entre els diferents professionals per millorar en circuits assistencials i de retruc en l’assistència dels pacients i la millora en les tasques laborals dels diferents professionals
Descripció
En el nostre centre vam detectar l’enorme espera que hi havia per fer rehabilitació. Com a exemple, hi ha molts pacients treballadors d’escorxadors, parlem en general d’homes joves, laboralment actius, i que consulten sovint per omàlgies, lumbàlgies i cervicàlgies principalment
El no poder fer una rehabilitació de manera àgil, suposa més temps de baixa, més baixes, més medicació, més visites, a part del malestar del pacient essent el factor més important. També la possibilitat d’empitjorament de l’estat del pacient tant a nivell físic, com emocional, personal i laboral.
Recentment s’ha incorporat a l’equip una fisioterapeuta, fa sessions individuals, però sobretot grupals per tal de cobrir una necessitat tant imperiosa. La fisioterapeuta doncs, està destinada principalment a realitzar activitats grupals de síndromes/patologies d’alta prevalença i de baixa complexitat.
Generem una visita virtual amb ella, així pot accedir a la història clínica, revisar el cas, si ho veu pertinent els truca i/o fa una primera visita de contacte. Si pot, els inclou en un grup si compleixen criteris i ells/es hi esta d’acord. Permetent tenir una àgil resposta a l’elevada demanda. Els grups de treball son d’uns 7-10 pacients aproximadament. I fa unes 6 sessions. En elles els pauta una sèrie d’exercicis dirigits i revisats amb la idea de que el pacient s’apoderi i els pugui realitzar a domicili de manteniment
Actualment està duent a terme grups de gonàlgia, cervicàlgia, omàlgia, lumbàlgia i fragilitat. Aquest darrer grup, es tracta de pacients que tenen dolors articulars però que per edat i/o altres patologies, requereixen unes sessions adaptades i per potenciar sobretot la millora de força i musculatura per prioritzar autonomia i reduir risc de caigudes i complicacions.
Conclusions
Agilitzar la rehabilitació ha permès minimitzar malestar dels pacients, lesions més greus, promoure i millorar l’autonomia, evitar o reduir possibles cronificacions i secundàriament creiem que també ha reduït visites mèdiques, medicació i baixes, estem pendents de tenir resultats per arribar a conclusions més fermes.
Ha permès millorar la satisfacció de pacients i sanitaris. L’espera generava una elevada frustració.
Aquells pacients i/o patologies que no compleixin els criteris i per tant es deriven en el circuit extern del cap, tenen molta menys demora, donat a que ella ha assumit gran part de les derivacions.
La fisioterapeuta ha participat en activitats i grups de treball del centre aportant la seva visió i per tant enriquint-los.
Que la fisioterapeuta formi part de l’equip, permet a més tenir un feedback molt útil, compartir informació de rellevància i optimitzar recursos i aprenentatge.
Aplicabilitat
El retard en les sessions de fisioteràpia és un problema àmpliament distribuït pel que invertir recursos per agilitzar-los, i fer-ho a nivell d’AP és clau.
Citació
Autores: Uriach Timoneda, Violeta; Ichart Tomàs, Anna; de la Barrera Pujol, Marta; Pelfort Moreno, Marina; Colomé Casellas, Mireia; Viladiu Illanas, Anna; Roca Rotger, Mònica; Ràfols Crestani, Anna; Obelleiro Nadal, Sara
Títol: Rehabilitació, millor al centre
Revista: APSalut. Volum 12. Número 2. Article 241
Data: 13 de març de 2024