Autores: Violeta Uriach Timoneda, Marina Pelfort Moreno, Anna Viladiu Illanas, Mònica Roca Rotger, Mireia Colomé Casellas. CAP Banyoles
Pòster presentat al XXIX Congrés de la CAMFiC ‘ESTENEM PONTS’. Lleida. 5-6-7 d’octubre de 2023
Objectiu
Fer un recull de totes les receptes d’altres nivells assistencials públics que pautin tractaments sense gestionar la recepta electrònica.
Descripció
En el nostre centre hem detectat un increment de pacients atesos a nivell hospitalari, ja sigui urgències o consultes externes, que marxen amb canvis en la pauta farmacològica, sense fer-se efectiva la recepta. Això suposa una sobrecàrrega a atenció primària, sovint com a visita virtual forçada per gestionar la recepta pautada per un altre professional. Aquest acte, implica responsabilitzar-nos d’una pauta sense haver-la prescrit nosaltres. Al professional hospitalari, al no fer la recepta electrònica de l’ecap, no li arriben possibles alertes, pel que pot generar errors de prescripció que podrien afectar a la seguretat del pacient. Alguns tractaments d’especialitats determinades, com oftalmologia, son específics i a vegades el metge/essa de família pot tenir dubtes en la pauta, i sovint no estan ben registrades al curs clínic, pel que de nou podem generar dubtes amb els possibles conseqüents errors.
Conclusions
Cal que el professional que tracta i avalua al pacient, es responsabilitzi de les seves prescripcions digitalment.
Cada professional ha de fer la recepta per no traspassar part de la feina que li pertoca a un altre company.
La recepta electrònica té avisos per reduir la possibilitat d’error, si es fa la pauta només a l’alta en paper sense tramitar la recepta electrònica, ens exposem a més riscos. A més algunes receptes venen sense ni indicar el nom del pacient ni del professional que les pauta.
Aplicabilitat
A tots els professionals sanitaris amb ordinador, lector de targeta i internet. Caldria sempre disposar d’aquest material per atendre correctament i reduint riscos. El recull que realitzem és amb la idea de poder transmetre les dades a l’hospital per intentar canviar aquesta tendència tant habitual.
Citació
Autores: Uriach Timoneda, Violeta; Pelfort Moreno, Marina; Viladiu Illanas, Anna; Roca Rotger, Mònica; Colomé Casellas, Mireia
Títol: Fes les teves receptes
Revista: APSalut. Volum 12. Número 2. Article 240
Data: 15 de març de 2024