Autors: Albert Casasa. Metge de família EAP Sardenya i Cap d’Estudis UDACEBA. Laura Aranalde. Comunicació en Salut
La jornada de Salut Comunitària d’UDACEBA es consolida com un dinamitzador de tot allò que envolta i determina la salut de la comunitat. Un punt de trobada per conèixer, posar a debat i professionalitzar la salut comunitària.
La cinquena Jornada de Salut Comunitària organitzada per la Unitat Docent d’Atenció Familiar i Comunitària UDACEBA es va celebrar el 19 d’abril de 2024.
Cinc jornades ja en són un bon grapat. Aquest esdeveniment, organitzat pel grup Fem Salut al Barri d’UDACEBA i amb la iniciativa de l’equip del CAPI Baix-a-mar de Vilanova i la Geltrú ja és una data esperada i assenyalada per molts dels professionals de l’atenció primària que es mouen al voltant de la “comunitària”.
Des que es va constituir el grup Fem Salut al Barri, i amb l’objectiu de contribuir a la formació dels residents, es va decidir que calia fer una jornada on es podria aprendre, intercanviar experiències i treballar en grups per aprofundir en l’esperit comunitari de l’atenció primària.
I així fou des de la primera cita, l’any 2017. De seguida es va desbordar l’àmbit estrictament docent, amb la participació de referents de comunitària en centres d’UDACEBA i altres centres de la zona del Garraf i de més enllà. Amb els anys, a banda de residents, infermeres i metges s’han anat incorporant professionals de diverses disciplines: treballadores socials, referents de benestar emocional, fisioterapeutes, personal no assistencial dels centres…
Vam començar amb el lema “Cuidem-nos, som salut”, “Sortim al carrer, fem comunitària”, “De la consulta al barri”, ”Inverteix en comunitària, inverteix en salut”, fins que va arribar la pandèmia, i després d’uns anys difícils, vam tornar el 2023 amb “Reactivem-nos!”.
Aquest any, tornem a la normalitat, i com cada any, el mes d’abril “Socialment determinats” i determinats a continuar.
La cinquena edició de la jornada, celebrada a Vilanova i la Geltrú, s’ha centrat en els determinants socials en salut i eixos de desigualtat. El certamen ha combinat un any més coneixement amb tallers participatius per a tots els assistents.
Una vuitantena de professionals de la salut de diferents àmbits d’actuació i territoris han sumat experiències, inquietuds i idees a l’entorn dels determinants socials de la salut. Tots ells són factors que afecten directament el 80% de la salut de les persones i sobre els quals el sector de la salut hem de treballar en xarxa amb la resta d’agents socials per prevenir i pal·liar les conseqüències negatives que puguin tenir sobre la salut i el benestar de les persones.
La jornada posa de relleu la importància de tots els perfils professionals a l’atenció primària a l’hora de fer un abordatge integral de la persona, entenent els problemes i casuístiques que afecten la seva salut, més enllà de la patologia. Calen eines i recursos per fer un acompanyament òptim a usuaris i pacients.
En aquesta línia, conèixer les causes de les causes dels determinants socials és la base per una bona atenció en salut. La taula de debat moderada per Oriol Huguet, metge de família del CAPI Baix-a-Mar i coordinador de la Jornada, ha comptat amb Ferran Muntané, investigador del JHU-UPF i amb Chus Rodríguez, treballadora social responsable de l’àmbit de Treball Grupal a la Regidoria d’Acció Social i Dependència de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Què determina la nostra salut? I ara com passo consulta?
En la segona part de Socialment Determinats els assistents han estat els actors protagonistes als tallers de la jornada. S’ha treballat en diferents grups, organitzats per La Capçalera Barcelona, un col·lectiu de joves professionals d’Atenció Primària i conduits per residents de medicina de família i comunitària.
És clau la mirada holística del professional sanitari cap a la persona. L’anàlisi dels elements multifactorials que determinen la salut de cada pacient i conèixer els recursos que tenim al nostre abast modificarà la nostra actitud i resposta a la consulta, adaptats en cada cas, a la persona que atenem.
Citació
Autors: Casasa Plana, Albert; Aranalde Vila-Masana, Laura
Títol: “Socialment determinats” i determinats a continuar. Enfortim la comunitària
Revista: APSalut. Volum 12. Número 2. Article 242
Data: 2 de maig de 2024