La Medicina de Família i Comunitària és una especialitat que ofereix aproximadament un 40% de les places del MIR. Per tant, són molts els MIR que acabaran escollint-la. En la mateixa residència d’aquesta especialitat podem trobar molts perfils diferents, però hem volgut fer especial incís en dues tipologies de persones ben diferenciades: els que nosaltres anomenem “Família convençuts” i els “Família conformistes”.
Som residents de primer curs de Medicina de Família i Comunitària però el dia que vam prendre aquesta decisió vam escollir aquesta especialitat per diferents motius que us volem explicar a continuació.
Violeta Uriach
“Sóc una persona que em classifico dins del grup “Família convençuda”. Tal com la paraula ens indica, m’apassiona l’atenció primària i des del primer moment va ser la meva primera opció, podent escollir a més el lloc on volia formar-me (a la Unitat Docent UDACEBA).
M’agrada l’atenció familiar i comunitària perquè crec que és l’especialitat amb més varietat, en la qual es pot tractar des de ICC descompensades, conjuntivitis, ansietat, alteracions dermatològiques, malalties infeccioses diverses… Cal tenir coneixements amplis i tota la formació que puguem fer serà útil en la nostra feina.
Tractem al pacient com a un tot, no només com un malalt amb una patologia sinó que tenim en compte el seu entorn social i familiar. De fet, no és estrany que un sol metge acabi sent el metge de tota la família. Mantenim un tracte proper amb el pacient, fet que facilita fer-ne el seguiment. El nostre treball és àgil i requereix formació continuada en tots els aspectes de la malaltia i de la salut. També si fem activitats dirigides a prevenir la malaltia i a vetllar per la salut dels pacients, tant a nivell individual com comunitari. En general el ritme dels centres d’atenció primària és accelerat, si bé hi ha un molt bon ambient de treball i es treballa fent pinya en un equip pluridisciplinari, fet molt enriquidor.
Puc dir-vos que realment jo ja volia fer aquesta especialitat i que, cada dia que passa, estic més convençuda que sens dubte ha estat la millor elecció”.
Victoria Jódar
“Encara recordo el meu primer dia de pràctiques en Atenció Primària a la universitat. No podia esquivar-les. I sense més remei vaig haver de conformar-me i presentar-me al CAP. Després d’un mes de pràctiques em va quedar una sensació estranya, una mica amarga. Vaig marxar amb la imatge de que els metges d’atenció primària es dediquen més a fer tràmits i papers que a exercir la medicina com a tal. En aquell moment, vaig descartar aquesta especialitat.
El dia que em va tocar escollir plaça, no vaig sentir la mateixa alegria que la resta de companys. Suposo que em pensava que em passaria la resta de la vida fent de secretària, sense tractar pacients i derivant contínuament als especialistes. Sent conformista en aquell moment vaig escollir Medicina de Família i Comunitària.
Avui puc dir que estava equivocada. Els metges de família, anomenats habitualment metges de capçalera, certament són gestors però també són metges. Atenen des de pacients amb fase aguda de la malaltia fins a famílies senceres al domicili. En general són els metges en qui els pacients depositen més confiança. I us asseguro que creixen contínuament, tant en l’àmbit de la ciència com en el personal.
La Medicina de Família i Comunitària és l’especialitat del futur, ja que té una àmplia gama de sortides laborals que les altres especialitats no tenen: urgències, recerca, pediatria, dermatologia, ecografia i fins i tot cirurgia.
Sóc resident de medicina familiar i comunitària i avui sóc feliç amb el que faig. Estic envoltada de metges de família que són grans persones i que m’ajuden a voler donar el millor de mi cada dia. I això és el més important per a mi”.
Citació
Autores: Uriach, Violeta. Jódar, Victoria
Títol article: Motivacions per escollir Medicina de Família i Comunitària
Revista: APSalut. Volum 4. Número 2. Article 63
Data: 21 de març de 2016