Autora: Dra. Nieves Barragán Brun. Metgessa de família i responsable de docència Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi.
A l’Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi ens estrenem com a centre docent de residents de Medicina de Família l’estiu del 2021.
Ens fa molta il·lusió encetar aquesta nova etapa i reactivar així la gran activitat formativa que sempre ha caracteritzat el nostre centre. La pandèmia ens va obligar a posar pràcticament en pausa la formació i tenim moltes ganes de reprendre-la.
Per engrescar-vos a compartir aquesta aventura amb nosaltres, us expliquem quin són els nostres punts forts:
- Passió per la docència. Ens agrada i tenim molta experiència en el pregrau. Portem 15 anys formant estudiants de pregrau procedents de la UAB i l’Hospital Vall d’Hebron. Tots els anys les places d’estudiants a Vallcarca-Sant Gervasi s’agafen les primeres. Hem desitjat molt tenir residents i finalment serà una realitat. Entenem la docència de forma molt activa i com un win-win, ja que els nous metges aportaran energia nova a l’equip que ja té un tarannà molt proactiu.
- Treball en equip. Tot i que cada resident només pot tenir un tutor el nostres residents podran optar per rotar dintre del propi equip per tal que l’experiència sigui més enriquidora.
- Equip heterogeni. A Vallcarca-Sant Gervasi hi ha professionals sèniors i joves, cosa que dona una visió molt competitiva a l’equip. També hi ha interessos científics que es complementen. Alguns membres de l’equip formen part del grups de treball de la nostra societat científica, la semFYC-CAMFiC i fins i tot de la junta directiva, el que significa el gran interès per una especialitat forta i creixent.
- Preparació. Tenim molt definida la formació en la carrera professional del nostre equip. Això es reflecteix en la quantitat de publicacions i presentacions a congressos que fem tots (medicina, infermeria, fins i tot auxiliars i UAU).
- Gran capacitat resolutiva. Fem cirurgia menor, crioteràpia, ens estem formant en ecografia amb un nou ecògraf que ja tenim. Cada professional de medicina s’especialitza per interès personal en un grup de patologies (insuficiència cardíaca, trauma…) i està a la disposició de l’equip.
- Altres tècniques com la retinografia no midriàtica (fons d’ull), audiometries o espirometries es realitzen al CAP.
- L’equip d’infermeria és autònom a la vegada que interdependent amb medicina en pro del pacient. La formació és un eix fonamental en el seu dia a dia i també per la seva carrera professional. Algunes de les nostres infermeres també són docents a la universitat.
Quins trets diferenciadors té l’equip de Vallcarca-Sant Gervasi?
El nostre equip es caracteritza per uns objectius comuns ben definits, basats en una vocació d’atenció primària molt clara, d’atendre al màxim les necessitats de la població. Treballem sinèrgicament, no sumant, sinó multiplicant, perquè on no arriba un, arriba l’altre. Es pot comptar amb els companys, també amb els d’altres estaments… Això fa que tinguem un equip consolidat, que s’ha anat ampliant amb nous professionals joves.
Creiem en un model de millora contínua real i participativa. Fomentem la participació del personal en la presa de decisions mitjançant les comissions de treball, que potencien la creativitat i les iniciatives de l’equip.
Apostem pel treball en unitats bàsiques assistencials. Les persones usuàries no només tenen com a referent un professional de medicina i d’infermeria, sinó també de la unitat d’atenció a l’usuari.
La unitat de gestió de la complexitat és un altre dels nostres trets característics. Funciona des dels inicis del centre, fa 18 anys, i s’ha anat perfilant durant aquest temps. Ens dona un suport tant presencial, com de coneixements, perquè s’han especialitzat en l’atenció domiciliària. Coneixen perfectament els circuits de derivació i ens ajuden quan tenim alguna dificultat. Agiliten molt en fer d’enllaç amb els altres centres. On no arriba el referent de medicina o infermeria, arriba la unitat.
A més, la distribució territorial que tenim facilita molt l’atenció domiciliària i el control de crònics. Tenim uns contingents estandarditzats que hem anat polint durant aquests anys, per tal d’aconseguir unes càrregues de treball similars.
En quant als nostres punts febles, cal dir que al ser el primer any, només hi haurà una persona resident. Per compensar-ho, hi haurà estudiants que aniran rotant i a més a més, hi ha professionals de medicina i infermeria joves amb l’especialitat recentment acabada.
Un altre “punt feble” és que aquí es treballa molt, però treballem amb il·lusió. Intentem ser molt eficients amb el temps i alhora oferir una atenció de molta qualitat. La bona notícia és que et podràs formar a un dels equips millor valorats per les persones usuàries de Barcelona, ja que les enquestes de satisfacció que realitza el CatSalut a la població (enquestes Plaensa) ens situen entre els millors centres d’atenció primària de la ciutat.
Citació
Autor: Barragán Brun, Nieves
Títol: La il·lusió de ser un centre docent
Revista: APSalut. Volum 9. Número 3. Article 182
Data: 27 de juny de 2021