Autor: Adrián Moreno Boluda. Exresident IIR de la promoció 2022-2024 del CAP Can Bou. CASAP – Consorci Castelldefels Agents Salut
Em considero molt afortunat per haver pogut realitzar la rotació externa al Centre Sanitari Sandoval, ja que està molt sol·licitat i va ser complicat aconseguir-ho. És el centre de referència d’infeccions de transmissió sexual (ITS) de la Comunitat de Madrid, fundat el 1928 sota la supervisió del rei Alfons XIII, el qual va decretar que aquest edifici només podria estar destinat a aquesta activitat.
Vaig passar pels diferents sectors del centre, que us explico a continuació:
Consultes d’infermeria i medicina: S’hi fa el seguiment de la profilaxi preexposició al VIH (PrEP), es tracten urgències d’ITS, dubtes sobre la salut sexual i reproductiva, petició de mostres i analítiques, presa d’aquestes mostres o lliurament de material per a l’autopresa, derivació a sala de presa d’exsudats per sospita d’ITS i a sala d’administració de medicació i pauta de medicació en cas de confirmació, sospita alta o contacte directe amb una ITS.
Sala de triatge: Consulta d’infermeria que s’encarrega de filtrar les urgències que apareixen al centre i derivar a les diferents consultes disponibles (medicina, infermeria, llevadora, treball social…).
Sala d’extracció d’exsudats: Zona on s’extreuen les diferents mostres necessàries per a l’anàlisi, menys les sanguínies. Conforma els exsudats: vaginal, anal, orofaringi, uretral, proves ràpides i exsudat de lesions.
Laboratori de mostres ràpides: Zona on es porten les mostres de valoració ràpida per a tractament, tinció i vista al microscopi, com ara mostres de gonorrea per a tinció de Gram o exsudat de xancre per a confirmació ràpida de sífilis en camp fosc.
A més de les sales per on vaig passar, hi ha un altre tipus de consultes com són la consulta de la llevadora, consulta de treball social i laboratori de mostres no ràpides.
Durant la meva estada, vaig tenir l’oportunitat de veure el circuit complet de les ITS més comunes, consultes de PrEP i salut sexual, casos de chemsex i l’estructura i pràctiques dels chills. També vaig poder conèixer la forma de vida de persones que es dediquen a la prostitució, amb els seguiments i les proves pertinents. Tot i ser només una setmana, he après molt sobre el món de la sexualitat, les ITS i les formes de vida de cadascú, fet que ajuda molt a aprendre a no jutjar sobre l’estil de vida sexual de cada persona, i que mentre les pràctiques siguin consentides i segures, no hi ha pràctiques pitjors, sinó prejudicis.
El pas per aquesta rotació em va aportar molt coneixement pel que seria el meu treball final de residència, que consisteix en l’estudi d’augment d’ITS bacterianes en pacients que consumeixen PrEP.
Des del 2019, any en què es va incloure la PrEP al Sistema Nacional de Salut (SNS), les ITS bacterianes (gonorrea, clamídia i sífilis) han repuntat en població d’homes homosexuals i homes que tenen sexe amb homes (HSH). A les consultes de Sandoval, aquells pacients que eren usuaris de PrEP també eren els que presentaven un major nombre d’activitats sexuals de risc, com ara el chemsex sense control, un percentatge més alt de sexe en grup de risc, un percentatge més baix d’ús del preservatiu, etc. i els que més recorrien a les reconsultes.
És per això que el meu projecte d’estudi va consistir en comparar dos grups d’estudi, uns consumidors de PrEP i altres no consumidors de PrEP, fer-los el mateix seguiment i veure si els canvis de comportament que provoquen aquest augment d’ITS estan directament relacionats amb la presa de PrEP.
Citació
Autor: Moreno Boluda, Adrián
Títol: Com t’ajuda una rotació externa en el Treball Final de Residència
Revista: APSalut. Volum 12. Número 3. Article 247
Data: 21 de setembre de 2024