• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

APSalut

APSalut: El butlletí científic d'UDACEBA

  • Qui som
  • Comitè editorial
  • Contacte
  • Subscriu-te
  • twitter
  • youtube
  • Temes Clínics
  • Salut Comunitària
  • Recerca i Coneixement
  • TICs en salut
  • Casos Clínics
  • Gestió i Qualitat
  • Docència
  • Ètica i Humanitats

Els residents fan recerca. Acompanyem-los!

Autora: Carlen Reyes. MFiC. Unitat de Recerca de l’EAP Sardenya

Des de la posada en marxa de la Unitat de Recerca l’any 2006 s’han desenvolupat 74 projectes de recerca i 279 comunicacions.


Equip de la Unitat de Recerca de l’EAP Sardenya

La residència de Medicina Familiar és una experiència intensa de quatre anys, comparable a una muntanya russa, durant la qual els metges en formació roten per diverses especialitats per adquirir les competències necessàries que els convertiran en professionals sanitaris d’excel·lència.

La majoria d’aquestes rotacions implica un treball assistencial considerable, i els residents aprenen de forma pràctica al seu dia a dia amb els pacients, tant al centre d’atenció primària com a l’hospital.

Tot el coneixement que apliquen a l’atenció dels seus pacients té la base en la investigació mèdica i els diferents tipus d’estudis científics que sustenten l’evidència clínica. Tot i la seva importància, però, la rotació per la unitat de recerca mèdica continua sent una gran desconeguda per a molts residents de Medicina Familiar.

La investigació és essencial per a l’avenç de la medicina i per garantir que els pacients rebin recomanacions i tractaments adequats. Per això, és crucial que tant els metges com els residents en formació aprenguin a dissenyar, interpretar i comunicar de manera efectiva els resultats dels estudis de recerca.

Des de la seva fundació l’any 2006, un dels principals objectius de la Unitat de Recerca de l’EAP Sardenya-IR Sant Pau ha estat donar suport als residents de la Unitat Docent UDACEBA en l’elaboració i l’execució dels seus projectes de recerca. Sota la coordinació de Carlos Brotons, juntament amb les infermeres Teresa Vilella i Mireia Puig, l’administrativa Nuria López, l’estadística Irene Moral, i des de l’any passat, amb la meva participació (Carlen Reyes), hem format un equip consolidat de recerca en atenció primària. A la nostra unitat, els residents de medicina familiar i d’infermeria dissenyen els seus propis projectes, aprenen a fer assaigs clínics i adquireixen habilitats per llegir i interpretar articles científics.

Durant aquest temps, hem format en investigació 101 residents de medicina i d’infermeria, que han desenvolupat 74 projectes de recerca (o de manera individual o conjunta). Aquests projectes han estat presentats a congressos tant nacionals com internacionals, com són la SEMFYC o la WONCA.

Tal com es mostra a la Figura 1, s’han presentat un total de 279 comunicacions que no només aborden temes relacionats amb els seus projectes, sinó també experiències assistencials que han captat l’interès dels residents i que les presenten com a casos clínics.

Tot i això, encara queda molt per fer. Encara que els residents dediquen un temps considerable a elaborar i dur a terme dels seus treballs de final de residència (TFR), són pocs els que acaben publicant tot aquest treball, i encara menys els que decideixen treure’s el doctorat. Motivar-los en aquesta línia és una tasca de la unitat de recerca i dels tutors dels residents.

Els tutors, en particular, tenen una posició privilegiada per ajudar el resident a identificar temes d’interès tant per als residents com per a la medicina en general, per poder d’elaborar investigacions innovadores i viables.

Figura 1. Comunicacions a congressos presentades des del 2006 fins al 2023 amb un resident com a primer autor, per temes.

Citació
Autora: Reyes, Carlen
Títol: Els residents fan recerca. Acompanyem-los!
Revista: APSalut. Volum 12. Número 4. Article 252
Data: 29 de novembre de 2024

Barra lateral primària

Editorial

ACOE: una experiència des dels dos costats del ‘fonendo’

Autora: Irene Cuéllar Rodríguez. Infermera especialista en Infermeria Familiar i Comunitària a l'EAP … [+] about ACOE: una experiència des dels dos costats del ‘fonendo’

Totes les EDITORIALS

Entrevistes La Descoberta

LA desCOBERTA. Entrevista a Esteban Labari

Laura Aranalde. Comunicació en Salut “Els metges haurien de rebre una formació específica en el llenguatge no verbal per ser més empàtics i tenir una escolta activa. L’escolta és fonamental per al pacient” “Tots els camins et porten al mateix lloc, al descobriment personal” Es defineix com a artista, navegant i domador de cavalls. Esteban […]

Totes les ENTREVISTES

Footer

Qui som

Normes de Publicació

Contacte

Administra les Cookies

Números Publicats

Recull Anual

Política de privadesa

Política de Cookies

Copyright © 2025 · Genesis Sample on Genesis Framework · WordPress · Entra