Albert Casasa Plana. Cap d’estudis de la Unitat Docent UDACEBA. Professor associat de la Universitat Internacional de Catalunya
L’atenció primària és un àmbit clau per generar coneixement científic rellevant per a la salut de la població. A la consulta del dia a dia sorgeixen preguntes i dubtes clínics que no sempre tenen respostes basades en l’evidència científica. La recerca pot abarcar temes que tenen un impacte directe en la qualitat assistencial, l’eficiència del sistema o la millora dels resultats de salut.
Amb el nou programa de l’especialitat de medicina de família, tenim una eina més per aprofundir en l’aprenentatge en diversos aspectes que son clau:
- Lectura crítica de la literatura científica.
- Disseny d’estudis:
-
- Capacitat per formular preguntes de recerca pertinents, escollir metodologies adequades i planificar projectes.
- Gestió de dades i anàlisi estadística: Domini de tècniques per analitzar resultats i extreure conclusions.
- Transferència de coneixements: Escriure articles, presentar a congressos i comunicar resultats d’una manera clara i efectiva.
- Recerca orientada a la pràctica
Posar èmfasi en projectes que resolguin problemes quotidians de la consulta, com ara millorar el diagnòstic precoç, optimitzar els tractaments o potenciar la prevenció. I també molt rellevant l’avaluació d’intervencions a nivell comunitari per abordar problemes de salut pública.
- Ètica i integritat científica
Conscienciar sobre l’ètica en la recerca: protecció de dades, consentiment informat, i evitar biaixos o conflictes d’interès.
- Capacitat de treball en equip
La recerca col·laborativa, amb equips multidisciplinaris, és fonamental en Medicina de Família i Comunitària per integrar perspectives diverses.
- Impacte sobre la formació i el futur professional
Aquestes competències haurien de posicionar els futurs metges de família com a líders en innovació i millora contínua del sistema sanitari.
Des de la creació de la nostra unitat docent hem procurat incentivar la formació en recerca. Ja és una tradició que els nostres residents omplin de presentacions i pòsters els congressos de l’especialitat en una proporció molt més alta que no tocaria per una unitat docent petita. I també comencem a recollir premis per projectes fets a UDACEBA
En aquest número especial “recerca” del Butlletí APSalut la Carlen Reyes ens descriu com han anat els projectes dels residents des de la creació de UDACEBA. La Dra. Reyes és metgessa de família formada a la nostra unitat docent. Actualment forma part de l’equip de la Unitat de Recerca de l’EAP Sardenya. També la incorporem a partir d’aquest número al comitè editorial del butlletí APSalut.
A UDACEBA tenim en compte la importància de la recerca en la formació. Hem aprofitat la presència de la unitat de recerca de l’EAP Sardenya, i tots els seus recursos humans i materials, per oferir una rotació específica als residents per aquest unitat.
Però no ens conformem amb una rotació puntual. Els darrers anys estem elaborant un itinerari tipus pels projectes de final de residència, amb la intenció d’elaborar la proposta des del principi de R1, sent tutoritzats pel seu tutor i per la pròpia unitat de recerca des de R1 fins a R2 per les EIR i fins R4 pels MIR, per aconseguir que aquests projectes estiguin alineats amb la recerca dels nostres centres, que estiguin ben elaborats i que aconsegueixin arribar a la fase de resultats, per poder ser útils en una darrera fase en la pràctica clínica.
L’atenció primària de salut és clínica i assistencial. Per la qualitat i per la innovació ha d’incorporar la recerca. Hi haurà residents que tot al llarg de la seva carrera s’inclinaran a dedicar-se amb més èmfasi a l’assistència. Però ens agradaria que els quedés aquest “cuquet” que desperta la curiositat per respondre dubtes no resolts, i amb la seva aportació, continuar innovant i fent créixer l’Atenció Familiar i Comunitària.
Citació
Autor: Casasa Plana, Albert
Títol: Recerca i formació de residents d’atenció familiar i comunitària 2025
Revista: APSalut. Volum 12. Número 4. Article 250
Data: 18 de desembre de 2024